Magyarország abból indul ki, hogy már regisztrálták azt a migránst, aki Horvátország felől érkezik Magyarországra - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken a TV2 Mokka című műsorában.
Elmondta, az Európai Unió és az Európai Tanács is azt mondja, hogy minden európai jogszabály érvényben van. Mi csak abból tudunk kiindulni, hogy egy szomszédos uniós tagállam betű szerint betartja a törvényeket, magyarán aki Horvátország felől érkezik, az már keresztülment egy regisztrációs eljáráson - érvelt a szóvivő.
Lázár János miniszter azon kijelentését, miszerint a migránsok érkezése szervezett akció Magyarország ellen, Kovács Zoltán úgy magyarázta, hogy e mögött szervezett bűnözői csoportok állnak, illetve Horvátország esetében maga a horvát állam áll, mert "rászállítják" a magyar határra a bevándorlókat.
A kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában arról is beszélt, hogy Magyarországot váratlanul érte a horvátok magatartása. Kovács Zoltán azt mondta, egy szomszédos ország kormányfőjétől nem várták, hogy semmibe veszi az európai szabályokat, jelenleg ugyanis ez történik.
(MTI)