Legalább tizenhatezer dezertált katonáról tudnak az ukrán hatóságok, akik fegyverükkel tűntek el a kelet-ukrajnai harctérről. Sokan az országot elhagyva menekülnek el a szolgálat elől, ennek komoly szankciója nincs, mivel nem hirdettek ki hadiállapotot.
Mindössze felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtják a dezertáló katonákat Ukrajnában, így ez sem jelent visszatartó erőt a katonák elmenekülésében. Egyelőre nem hirdettek ki hadiállapotot az országban, így nincsenek szigorított szankciók – írja összeállításában a Magyar Nemzet. Eddig 16 ezer dezertáló katonáról tudnak, de mindössze ezerrel szemben indítottak eljárást.
A helyzetet bonyolítja, hogy a katonai nyilvántartás nem naprakész, több olyan behívót is postáztak, amely már elhunyt személyeknek szólt. Többen lefizetik az illetékeseket, hogy elkerüljék a behívást, míg mások elhagyják az országot, jellemzően Magyarországra távoznak. A mindössze 30 ezer forint értékű katona illetmény sem túl vonzó a behívottaknak.
Az ukrán parlament, orvosolni kívánva a helyzetet engedélyezte, hogy önkéntes külföldieket és hajléktalanokat is állományba fogadhassanak, ehhez nyilatkozniuk kell az ukrán alkotmány és a törvények megtartásáról. Cserébe megkönnyítenék a külföldieknek az ukrán állampolgárság megszerzését is. A zsoldosokkal szemben viszont komolyabb fellépést foganatosítottak, a szigorítások következtében akár 5-10 év börtön is kaphat az, aki ilyen fegyvereseket finanszíroz, ezzel aláásva Ukrajna alkotmányos rendjét.
(MN - HVG)