Életének 91. évében meghalt Nemeskürty István Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár, volt millenniumi kormánybiztos - tudatta pénteken a család.
Nemeskürty Istvánt csütörtök este érte a halál.
Zoom
Nemeskürty István Budapesten született 1925. május 14-én. Előbb a Magvető Könyvkiadónál volt szerkesztő, majd 1959-ben a Híradó és Dokumentumfilmgyár dramaturgiai vezetőjének nevezték ki, 1963-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat (Mafilm) stúdióvezetője, 1972-től a Budapest Filmstúdió, 1984-től a Magyar Filmintézet igazgatója volt 1987-es nyugdíjba vonulásáig.
Irányítása alatt csaknem 160 magyar nagyjátékfilm készült el. 1990 januárja és áprilisa között a Magyar Televízió elnöki tisztét töltötte be, emellett különféle társadalmi szervezetekben viselt magas tisztségeket. 1998 és 2001 között kormánybiztosként a millenniumi ünnepségek szervezését irányította.
Munkásságát számos kitüntetéssel, köztük Kossuth-nagydíjjal és Széchenyi-díjjal ismerték el.
(MTI)
Frissítés: A Jobbik őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt Nemeskürty István családjának, barátainak, ismerőseinek, tisztelőinek - írja közleményében a nemzeti párt. Alább a folytatás.
Nemeskürty tanár úr már a kommunista rendszerben a tudományos élet élő lelkiismerete volt. Ő volt az első, aki az elnyomás időszakában hozzá mert nyúlni olyan nemzeti sorstragédiákhoz, mint a 2. magyar hadsereg több százezer magyar áldozatot követelő katasztrófája vagy a trianoni diktátum történelme. Nevéhez fűződik a magyar filmtörténelem egyik leghíresebb darabjának, az Egri csillagoknak a forgatókönyve, és fontos szerepet játszott az István, a király színre vitelében is.
Isten nyugosztalja!