A Budapesti Zsidó Hitközség békés úton rendezné Schwezoff Dáviddal, az áprilisi közgyűlésen visszahívott ügyvezető igazgatóval fennálló jogi vitáját. A tét akár harmincmillió forint is lehet.
Zoom
Schwezoff Dávid
Bíróságon kívül próbál megegyezni korábbi ügyvezető igazgatójával a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) – értesült a Magyar Nemzet. Megkeresésükre Schwezoff Dávid felperes arról számolt be: noha értékeli korábbi munkáltatójának a köztük fennálló vita békés rendezésére irányuló szándékát, „annak összegszerűségében és részleteiben további egyeztetésre van szükség”. A lap szerint a jelenleg is folyamatban levő munkaügyi perben elmaradt végkielégítés, illetve munkaviszony jogszerűtlen megszüntetése jogcímen Schwezoff Dávid több tízmillió forintot követel a BZSH-tól, pernyertessége esetén pedig egyes becslések szerint majdnem 30 millió forintos kötelezettséggel számolhat a hitközség. Az ügyben egyébként legutóbb csütörtökön zajlott tárgyalás, döntés pedig még az év vége előtt várható.

Schwezoff Dávid "civilben"
Mint ismeretes, Schwezoff Dávidot tavaly júliusban választották a BZSH ügyvezető igazgatójává, miután elődje, az azóta Lázár János kancelláriaminiszter tanácsadójává kinevezett expufajkás Zoltai Gusztáv korrupciós ügyei miatt lemondott. A választás után néhány nappal egy blog nyilvánosságra hozta, hogy az új BZSH-ügyvezető évekkel korábban többek közt transzvesztita "előadóművészként" és katolikus kántorként is tevékenykedett – ám az október végi közgyűlésen megerősítették pozíciójában. Majd 2014 novembere folyamán Schwezoff Dávid bejelentette, eltökélt szándéka levonni a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) 2014 tavaszán elkészült átvilágításának tanulságait, és megtenni a szükséges intézkedéseket.
A legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy kiderült, feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszerének ügyében, miután tudomására jutott, hogy a jegyek árából az elmúlt időben akár több száz millió forint is eltűnhetett. (Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatott eljárást, azt azonban idén áprilisban lezárta a hatóság – MNO szerk.) Schwezoff Dávid ezenkívül újabb ellenőrzéseket rendelt el a BZSH szervezetének egyes intézményeiben, például a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolában. Schwezoff Dávidot idén januárban a BZSH rendkívüli közgyűlésén hívták vissza tisztségéből.
(MNO nyomán)
Kapcsolódó: