A Magyar Gépjárműkereskedők Egyesülete (MGE) javasolja, hogy kerüljenek bele a műszaki vizsga, illetve eredetvizsga adatai is az online gépjárműadat-lekérdező rendszerbe - mondta Gulyás József, a MGE alelnöke az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.
Hozzátette: így rögzíteni lehetne egy 8-10 éves, többszöri tulajdonosváltáson átesett autónak részletesebb történetét is, ami hozzájárul a közlekedésbiztonság növeléséhez is.
Mi az a Gépjárműadat-lekérdező?
A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) bővített internetes szolgáltatása. A Gépjárműadat-lekérdező célja, hogy a használtautó-vásárlás során minden olyan, az adott gépjárműre vonatkozó adatot, könnyen és gyorsan megismerhessen a leendő tulajdonos, amely csökkentheti a vásárlás kockázatait. A szolgáltatás a KEKKH honlapján érhető el a Webes Ügysegéd felületén. A szolgáltatáshoz ugyan (személyesen) regisztrálni kell az Ügyfélkapun, de utána a rendszám segítségével ellenőrizhető a kocsi. A lekérhető adatok közt ott a pontos gyártmánymegnevezés, típus, az elsődleges szín, színkód, illetve, hogy valóban forgalomban van-e jármű, továbbá a nyilvántartásban szereplő kilométeróra-állás(ok) és azok rögzítési időpontja, valamint hogy körözés alatt áll-e az autó.
Az alelnök elmondta: egyelőre csak a Magyarországon forgalomba helyezett autókat lehet lekérdezni, a külföldről behozott autók adatait nem. Továbbá a vásárló a 2012-től regisztrált kilométeróra-állást tudja ellenőrizni, ugyanis ekkortól kötelező tartalma az adásvételi szerződésnek ennek rögzítése - ismertette.
Gulyás József kitért arra, hogy a fiatalabb, keveset futott autók ára emelkedett az utóbbi másfél évben, ami feljebb húzza a többi autó árát is. A devizaalapú hitelek kifutnak lassan, 600-700 milliárd forintnyi devizahitel-állomány forintosítására kerül most sor, a forintalapú hitelek jó kamattal elérhetőek, ami szintén segíti az eladásokat - mondta.
A szövetség alelnöke szerint idén várhatóan 120-130 ezer használt autó kerül az országba külföldről, valamint 70-80 ezer új autó érkezik. A teljes használtautó-piac évi 500 ezerre tehető, ebben a magánszemélyek egymás közötti adásvétele is benne van - ismertette az MGE alelnöke.
(MTI)