A kormány irányítása alá kerül az adóhatóság, amelyet eddig csak felügyelt a nemzetgazdasági miniszter. A kormánytöbbség fél nap alatt átverte a parlamenten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításáról szóló kormányzati előterjesztést. Január elsejétől a NAV első embere nem szakember lesz, hanem politikus. Az adócsalóknak 2016-tól kevesebb izgulnivalójuk lesz, a kormánypártok a vagyonosodási vizsgálatok korlátozását is megszavazták.
Zoom
Habony Árpádot, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadóját rendszeresen támadja az ellenzék a drága ruháiért. Vagyonosodási vizsgálatot is kértek vele szemben az adóhatóságtól.
Kedden a kormánytöbbség nemcsak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítását verte át fél nap alatt a parlamenten, hanem a vagyonosodási vizsgálatok korlátozását is.
Januártól nem lehet kérni vagyonosodási vizsgálatot
"A vagyonosodási vizsgálat mint olyan nem fog megszűnni. A becslési eljárásnak az alkalmazása fog szűkülni. Az a célja, hogy az ártatlan adózókat, az átlagadózókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ne vegzálja" – fogalmazott Tállai András.
Januártól az ellenzéki politikusok hiába fordulnak az adóhatósághoz vagyonosodási vizsgálatért. Ilyen eljárást a NAV akkor indíthat egy magánszemély ellen, ha vagy saját maga kezdeményezi, vagy a rendőrség már nyomoz az ügyében vagyon elleni bűncselekmény gyanújával.
"Vagyongyarapodás becslésére csak akkor kerül sor, hogyha fölmerül a költségvetési csalás gyanúja is. Akkor a NAV nyomoz, és a NAV is végzi az adóvizsgálatot is. Tehát azt is mondhatnám, hogy kevésbé vannak kitéve a magánszemélyek ezek után vagyongyarapodási vizsgálatoknak" – fogalmazott Vadász Iván adószakértő.
2016-tól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal politikai irányítás alá kerül, a NAV első embere Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter helyettese, Tállai András lesz.
(HírTV nyomán)
Frissítés: jogász olvasónk kiegészítése:
Azt minden adózáshoz kicsit is értő szakember tudja, hogy a cikkben leírtakon kívül azért is kívánatos volt a kormánypártok részéről a módosítás megszavazása, mert januártól olyanok ellen sem indulhat vagyonosodási vizsgálat, akik a földárveréseken részt vesznek, és több százmillió forintért vásárolnak állami földet.
Sokszor szaladgálnak árverezők 100-150 millió forintnyi készpénzzel, vagy még többel, és senki nem tudja ezeknek az eredetét. Nyílt titok az is, hogy az így tulajdont szerzőket akarja a kormány megvédeni a vagyonosodási vizsgálattól, mert így ezeknek a pénzeknek az eredete sem lesz vizsgálható 2016-tól.
A vagyonosodási vizsgálat lényege éppen a becslési eljárás volt, azaz az adóhatóság megbecsülte, hogy a vizsgált személy a megélhetésén felül a vásárolt vagyontárgyakat milyen forrásból vásárolta. Ez most megszűnik, mivel ha az adóhatóság nem tud erre vonatkozóan bizonyítékokat beszerezni, önmagában egy bizonyítékokkal alá nem támasztott közérdekű bejelentés nem adhat a becslésre alapot, így eljárás sem indítható.