A vádirat szerint a szegedi oktatási alapítvány kuratóriumi tagjai több ezer olyan diák után vettek fel állami normatívát, akik nem is jártak az általuk működtetett intézményekbe.
A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt két nővel szemben, akik egy szegedi alapítvány által működtetett iskolákkal összefüggésben okoztak több mint 300 millió forint vagyoni hátrányt a költségvetésnek – közölte honlapján az ügyészség.
A vádirat szerint az alapítvány az ország szinte valamennyi megyéjében, 32 tagintézményben végezte az alapítványi céloknak megfelelő tevékenységét, például érettségire felkészítő gimnáziumi képzéseket középfokú oktatási és szakképző iskolák működtetésének keretében.
A működés fedezetét az alapítványi hozzájáruláson túl érdemben az állami költségvetés által nyújtott normatív támogatás jelentette, ami elsődlegesen a képzéseken részt vevő tanulók számán alapult. A fenntartó intézmény úgy jutott hozzá a normatív támogatáshoz, hogy a Magyar Államkincstár felé időszakosan igénylőlapot nyújtott be, amelyen feltüntette az intézménnyel jogviszonyban álló tanulókat.
Ám a vádlottak, az oktatási intézményeket működtető alapítvány kuratóriumi tagjai (illetve egyszemélyi vezetője és igazgatója) 2011. szeptember és 2014. november között valótlan tartalmú igénylőlapokat nyújtottak be a megyei igazgatóságnak, amelyeken olyan tanulókat tüntettek fel, akik nem is jelentkeztek a képzésekre, vagy jelentkeztek, de felhagytak tanulmányaikkal. Ezzel összesen 329 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. A hamis igénylőlapok benyújtásával mintegy 2000 hallgató után vettek jogosulatlanul igénybe normatív támogatást.
Az államkincstár egy 2014-es ellenőrzés után, tavaly december 1-jén függesztette fel az alapítvány finanszírozását.
A Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett a NAV nyomozott az ügyben egy éven keresztül.
A főügyészég a vádlottakat üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.
A vádlottak egyikével szemben az alapítvány működésével kapcsolatban egy másik bírósági eljárás is folyik, így ő a vádemeléskor már előzetesben volt. Társa szabadlábon védekezik.
Egy másik iskolai csalásról is hétfőn értesült a nyilvánosság: egy Szabolcs megyei iskolában – a NAV szerint – harmincmillió forint állami támogatást vettek fel nem létező diákok után.
(HVG)