Toroczkai László, Ásotthalom jobbikos polgármestere tiszta vizet öntene a törvénytelenül, bejegyzés nélkül működő migránssegítő szervezetekkel kapcsolatban. Kezdeményezi, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága vizsgálja meg, milyen módon és milyen pénzekből működnek ezek a szervezetek, illetve eltiltaná őket a politikai haszonszerzéstől az iskolákban és a közintézményekben.
Zoom
„Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az illegális migráció hosszú távon destabilizálja az Európai Uniót” – jelentette ki a Legfőbb Ügyészség és Legfelsőbb Bíróság épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Ásotthalom polgármestere.
Toroczkai szerint az illegális migrációt azért nem lehet megállítani, mert szervezik.
„Méghozzá azok a törvénytelenül működő szervezetek támogatják, segítik és operatív eszközökkel szervezik, amelyek Magyarországon törvénytelenül működnek, külföldről pedig több milliárd forintos támogatást kapnak” - mutatott rá. Hozzátette: az egyik ilyen támogató a Soros Györgyhöz köthető Nyitott Társadalmi Intézet.
Toroczkai azt is bejelentette, hogy csütörtökön három olyan konkrét ügyben tett büntetőfeljelentést, amelyeket a kollégái és az ásotthalmi mezőőrök derítettek fel.
„Bizonyítékokkal, tanúkkal és fényképfelvételekkel tudjuk igazolni azt, hogy 2015 augusztusában, mikor több ízben a röszkei gyűjtőpontról kitörtek a migránsok, akkor a migrációt szervező, magukat önkéntesnek mondó csoportok voltak azok, akik lázították a migránsokat, és arra sarkallták őket, hogy törjenek ki a gyűjtőpontról” - ismertette Toroczkai, aki a képeket a sajtónak is bemutatta.
Ásotthalom polgármestere szerint ezzel a migránssegítők megvalósították a hatósági rendelkezés elleni izgatást. Emellett olyan bizonyítékok is a rendelkezésére állnak, amelyek azt is igazolják, hogy Szalai Balázs, a MigSzol vezetője az ún. gyoda, azaz gyorstelepítésű drótakadály mellett az autójába pakolt be határsértőket a tavalyi év folyamán. A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület szintén a saját autóival szállított migránsokat Ásotthalom területén az országhatártól.
Toroczkai László úgy véli: ezekben az ügyekben az embercsempészés és a jogellenes tartózkodás elősegítése is felmerülhet, ezért tett feljelentést. Továbbá kezdeményezi - levélben fordulva a parlamenti pártokhoz -, hogy hívják össze az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát. Vizsgálják ki, hogy a sok esetben törvénytelenül, bejegyzés nélkül működő szervezetek, mint a MigrationAid, vagy a MigSzol, hogyan működtek, milyen számlákon, és honnan kaptak több tízmilliós adományokat.
„Teljesen átláthatatlanul és a magyar hatóságokat kijátszva működtek a tavalyi évben” - mondta Toroczkai. Azt is hozzátette, egyértelmű, hogy ezek a szervezetek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Arról tájékoztatott, hogy a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület több mint 1 milliárd forint támogatást kapott, ennek 90 százalékát külföldről.
„Meg kell vizsgálni, hogy milyen tevékenységet folytat egy olyan szervezet, amelynek az aktivistái az embercsempészetben is közreműködnek” - szögezte le a településvezető.
Toroczkai szerint azonban azokat a szervezeteket is górcső alá kell venni, amelyek az utóbbi hetekben megjelentek az oktatási intézményekben. A polgármester arról számolt be, hogy a Soros Györgyhöz köthető Nyitott Társadalom Intézet által is rendszeresen támogatott Artemisszió Alapítvány az egész országban járja az iskolákat, és a gyermekeket megcélozva, „rendkívül gusztustalan módon, visszataszítóan” politikai tevékenységet fejt ki. Nem mellékesen az alapítvány az elmúlt években mintegy 1 milliárd forintot kapott, szinte kizárólag külföldről.
Az egyik törvénytelenül működő szervezet, a MigSzol Ásotthalmot is betalálta. 2015. december 18-án a helyi Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) engedélyével, titokban, „egyértelműen politikai haszonszerzés szándékával” az ásotthalmi általános iskolában járt a szervezet.
Toroczkai László szerint semmi szükség arra, hogy az ilyen szervezetek betegyék a lábukat az iskolákba és a közintézményekbe. Emlékeztetett rá, hogy a migránssegítő szervezet, a MigrationAid egyik vezetőjéről is kiderült: korábban börtönben volt, többek között csalásért.
(alfahir.hu nyomán)
Videó a sajtótátéjkoztatóról:
Toroczkai közleménye:
Három csapás az illegális migrációt szervező csoportokra
Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az illegális migráció hosszú távon destabilizálja az Európai Uniót. Az illegális migrációt azért nem lehet megállítani, mert szervezetten zajlik. Azok a szervezetek támogatják, segítik és operatív eszközökkel szervezik, amelyek Magyarországon törvénytelenül működnek, külföldről pedig több milliárd forintos támogatást kapnak, az egyik ilyen támogató a Soros Györgyhöz köthető Nyitott Társadalmi Intézet.
Csütörtökön három olyan konkrét ügyben tettem büntetőfeljelentést, amelyeket a kollégáim és az ásotthalmi mezőőrök derítettek fel. Bizonyítékokkal, tanúkkal és fényképfelvételekkel tudjuk igazolni azt, hogy 2015 augusztusában, mikor a röszkei gyűjtőpontról több ízben is kitörtek a migránsok, a migrációt szervező, magukat önkéntesnek mondó csoportok voltak azok, akik lázították a migránsokat.
A migráns-segítők e tevékenységükkel hatósági rendelkezés elleni izgatás vétségét követték el. Emellett olyan bizonyítékok is a rendelkezésére állnak, amelyek azt igazolják, hogy Szalai Balázs, a MigSzol vezetője tavaly közvetlenül a GYODA, azaz a gyorstelepítésű drótakadály mellett, az autójába pakolta a határsértőket. A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület szintén a saját autóival szállított migránsokat Ásotthalom területén az országhatártól. Ezekben az ügyekben az embercsempészés és a jogellenes tartózkodás elősegítése is felmerülhet, ezért szintén feljelentést tettem.
Azokat a szervezeteket is górcső alá kell venni, amelyek az utóbbi hetekben jelentek meg az oktatási intézményekben. A Soros Györgyhöz köthető Nyitott Társadalom Intézet által is rendszeresen támogatott Artemisszió Alapítvány az egész országban járja az iskolákat, és a gyermekeket megcélozva, rendkívül gusztustalan módon, visszataszító politikai tevékenységet fejt ki. Nem mellékesen az alapítvány az elmúlt években mintegy 1 milliárd forintot kapott, szinte kizárólag külföldről. Az egyik törvénytelenül működő szervezet, a MigSzol Ásotthalmon, 2015. december 18-án a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ engedélyével, titokban, egyértelműen politikai haszonszerzés szándékával az ásotthalmi általános iskolában járt. Semmi szükség arra, hogy az ilyen szervezetek betegyék a lábukat az iskolákba és a közintézményekbe.
Egyértelmű, hogy ezek a szervezetek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület több mint 1 milliárd forint támogatást kapott, ennek 90 százalékát külföldről. Meg kell vizsgálni, hogy milyen tevékenységet folytat egy olyan szervezet, amelynek az aktivistái az embercsempészetben is közreműködnek. Levélben fordultam tehát a parlamenti pártokhoz, hogy hívják össze az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát. Vizsgálják ki, hogy a sok esetben törvénytelenül, bejegyzés nélkül működő szervezetek, mint a MigrationAid, vagy a MigSzol, hogyan működtek, milyen számlákra és honnan kapták több tízmilliós adományokat. Annak fényében pedig különösen indokolt ez, hogy a MigrationAid egyik vezetőjéről nemrégiben derült ki, hogy korábban börtönben volt, többek között csalásért.
Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere