A Magyarország területén jogszerűen tartózkodó bevándorlókkal kapcsolatban egyre több lakossági jelzés érkezik a szegedi Jobbikhoz. Tóth Péter sajtótájékoztatóján közölte, pártjuk eddig sem fogadta el a nyitott befogadóállomások létét, és szeretné tudni, miként kerülnek Szegedre, hiszen tavaly nem lehetett a legálisan itt tartózkodókkal találkozni. Arról is beszámolt, hogy Szeged-Gyálarét térségében ismét megjelentek az illegális migránsok.
Zoom
Panaszkodtak a helybéliek a Jobbiknak lakossági fórumokon, hogy bevándorlókat látnak szinte minden napszakban a rókusi Tescónál. Tóth Péternek, a párt helyi elnökének arról számoltak be, hogy az embercsempészek is megjelentek a multinál. „Szeretnénk választ kapni arra, miként lehetséges, hogy itt bevándorlók jelennek meg. Egyáltalán honnan kerülnek ide? Ha igaz, hogy buszokkal szállítják őket ide a nagyfai befogadóállomásról, akkor azt szeretnénk megtudni, hogy miért, hiszen tavaly nem lehetett velük találkozni” – közölte Tóth. Hozzáfűzte, reméli, hogy nem azt szeretné a kormány megmutatni a szegedieknek, hogy bevándorlók vannak itt, s ezt felhasználva szeretnének a Parlamentben elfogadtatni egy újabb kétharmados törvényt.
Arra a felvetésre, hogy a befogadóállomás nem zárt, azt elhagyhatják a bevándorlók, a politikus közölte, a Jobbik eddig sem fogadta el a nyitott befogadóállomásokat, szerintük az összes ilyen típusú intézményt zárttá kell tenni a jövőben, és lehetőség szerint olyan helyen kialakítani azokat, ahol a helyi polgári lakossággal nem érintkeznek.
Egy rendőrségi beszámolóra hivatkozva a jobbikos önkormányzati képviselő elmondta, ismételten emelkedik az illegális migránsok száma a térségünkben, egyre többet tartóztatnak fel a hatóságok. Információi szerint már nemcsak szíriaiak érkeznek, hanem afrikai országokból, sőt a Karibi-térségből is. „Nem lehet megkerülni Szerbia felelősségét, hiszen ott vagy befogadják ezeket az embereket, vagy pusztán nem tesznek semmit annak érdekében, hogy átjöjjenek a fizikai határzáron keresztül Magyarországra” – szögezte le.
Tóth Péter elmondta, számukra a bevándorlókkal kapcsolatban leginkább aggályaikat osztják meg a lakosok, vagyis tartanak az idegenektől. Ennek hátterében részben a németországi zavargásokról szóló hírek állnak szerinte. Beszámoltak neki arról is, hogy nem merik a szülők gyerekeiket egyedül elengedni otthonról, továbbá az embercsempészek is újra megjelennek. „Folyamatosnak mondható, hogy Szeged-Gyálarét térségben ismételten kisebb-nagyobb csoportokat fognak el. Ott a természeti akadályok miatt gyenge a határszakasz, akár csónakkal is át lehet kelni, és könnyedén ki lehet kerülni az ellenőrzéseket” – mondta el Tóth Péter.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) migrációról szóló napi tájékoztatója szerint január 25-én, hétfőn 7 migránst fogtak el hazánkban, a hónap során eddig 16-án állították elő a legtöbbet, akkor összesen 65-öt.
(Szeged Ma nyomán)