A diákok terhelésének csökkentéséről, a tankönyvválasztás szabadságának biztosításáról, a tanszabadság visszaállításáról és a kötött munkaidő eltörléséről is tárgyalna a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a köznevelési kerekasztalon, amely kedden tartja első ülését.
Mendrey László, a szervezet elnöke az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében jelezte: több ponttal is kiegészítenék a tárgyalások napirendjét. A fentiek mellett egyeztetnének még a pedagógusok kötelező óraszámának 22-ben történő rögzítéséről, az intézményi autonómia biztosításáról, az igazgatók munkáltatói és gazdálkodási jogkörének helyreállításáról.
Napirendre vennék a Nemzeti Pedagógus Kar köztestületi jellegének és kötelező tagságának megszüntetését, a pedagógus-életpályamodell és a minősítési rendszer felülvizsgálatát, a béremeléssel kapcsolatos korábbi megállapodás érvényesítését, azaz az emelés minimálbérhez kötését.
Szorgalmazzák továbbá a nemzeti alaptanterv és a kerettantervek átdolgozását, az azokban lévő tananyag mennyiségének jelentős csökkentését. Megkerülhetetlennek tartja a szakszervezet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átszervezésének, megszüntetésének kérdését is.
A PDSZ szükségesnek tartja, hogy a tárgyalásokon a kormányzati oldal részéről az egyeztetéseket vezető tisztviselőnek döntési kompetenciája legyen, és azokon a képviselettel rendelkező szakmai, érdekvédelmi (civil) szervezetek helyet kapjanak. Szükségesnek tartják azt is, hogy a tárgyalások a nyilvánosság előtt történjenek - írta közleményében az érdekvédő.
A PSZ nem vesz részt az alakuló ülésen
A szakszervezet országos vezetőségének hétfői döntéséről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
A PSZ országos vezetősége ugyanakkor fontosnak tartja a kormánnyal való egyeztetések folytatását, és arra utasította a tömörülés elnökét, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága ülésein képviselje a PSZ XXV. kongresszusa által elfogadott követeléseket és az azok megoldására készített javaslatokat.
Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI kérdésére a döntést indokolva elmondta: a szakszervezet a sztrájkbizottság tagjaként tárgyalási folyamatban van az Emberi Erőforrások Minisztériumával.
Ennek plenáris ülése pénteken lesz, és erre kívánnak koncentrálni.
Hozzátette: ezen az ülésen nyilatkoznia kell tárcának a korábban megfogalmazott 25 pontról, és a vállalásokat írásba kell foglalnia.
Az érdekvédő jelezte: megoldási javaslatokat várnak, minden további lépést ettől tesznek függővé.
Megjegyezte: a szombati demonstrációt a fővárosban megtartják.
A köznevelési kerekasztal megalakítását január 23-án jelentette be az emberi erőforrások minisztere.
A keddi alakuló ülésre meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.
(MTI)