A migrációs válságról is tárgyalt Kövér László házelnök kedden az Országházban Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására érkezett hivatalos látogatásra Magyarországra - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel.
Szilágyi Zoltán közleménye szerint a migrációs válságról szólva Kövér László és Mevlüt Cavusoglu egyetértett abban, hogy a helyzet megoldása a kiváltó okok megszüntetésével Szírián belül képzelhető el, ami a nagyhatalmak nemzetközi összefogásával és széleskörű összeurópai együttműködéssel valósítható meg.
A megbeszélésen mindkét fél barátinak és kiválónak nevezte a két ország viszonyát, azon belül is kiemelve a sokrétű parlamenti kapcsolatok szerepét.
A magyar házelnök és a török külügyminiszter is méltatta az elmúlt esztendőkben kölcsönösen megnyitott kulturális intézetek által is kiteljesedett kulturális kapcsolatokat, és hangsúlyozták az állami ösztöndíj program által biztosított felsőoktatási tanulmányi lehetőségek kihasználásának jelentőségét - írta a közleményben Szilágyi Zoltán.
(MTI)