A Jobbik értékelése szerint a Fidesz vissza akar térni az egypártrendszerhez.
Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján a '80-as évekhez hasonlította az alaptörvény tervezett hatodik módosítását, a Magyar Nemzeti Bank közpénzeire vonatkozó változtatást és az államháztartási törvény javasolt módosítását, szerinte ezek a rendeleti kormányzás és a diktatúra felé viszik az országot.
Szerinte a rendszerváltás előtti minisztertanácsi rendeletek és a rendeleti kormányzás nem különbözik. Kifejtette, hogy a parlamentnek sem akkor, sem most nincs érdemi beleszólása az ország ügyeibe, a közpénzek elköltése felett pedig a pártvezetés korlátlanul rendelkezett.
A jobbikos politikus szóvá tette, hogy a '80-as években a párt a teljes médiát a kezében tartotta és cenzúrázta, s most is olyan hírek vannak, amiket a pártvezetés jónak tart, a sajtó működését közpénzből biztosítja "közszolgálatinak hazudva" vagy állami hirdetésekből építve.
Szilágyi György abban is hasonlóságot látott, hogy a párthoz hű emberek, rokonok egy kiválasztotti réteget alkottak, érinthetetlenek volt, jólétben, kiváltságok között élhettek. Hozzátette: a korrupció és az "urambátyám rendszer" akkor és ma is uralja a közéletet.
A rendszerváltás előtt a párt irányította a szerkesztőségeket, megtiltotta a tömegrendezvényeket, kitelepíthetett, kijárási tilalmat rendelhetett el - sorolta, hozzátéve: az alaptörvény módosítása esetén ugyanez lenne a helyzet, sőt kiegészülne az internet és a mobiltelefonok korlátozásával.
(MTI)
Videóval frissítve: