A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) lépéseket tett annak érdekében, hogy tisztázzák, miért nem engedték be Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét "Romániába".
A tárca szerdai, az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írták: miután a KKM tudomást szerzett Szávay István magyar országgyűlési képviselő három évre szóló kitiltásáról "Romániából", a bukaresti magyar nagykövetség diplomáciai jegyzékben azonnali tájékoztatást kért a román külügyminisztériumtól. Felvették a kapcsolatot a román belügyminisztérium illetékes államtitkárságával is, és találkozót kezdeményeztek az ügy részleteinek tisztázása érdekében.
Két éve négy magyar állampolgárnak, köztük a Jobbik két országgyűlési képviselőjének, Szávay Istvánnak és Zagyva György Gyulának tiltották meg, hogy belépjen "Romániába" egy évig. Akkor Monica Dajbog, a román belügyminisztérium szóvivője azt mondta, a négy magyar állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy "szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik".
(MTI nyomán)