Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a járásbíróság a megyeszékhelyi cigány önkormányzat volt elnökhelyettesét csalás, hamis magánokirat felhasználása miatt.
A zalaegerszegi cigány nemzetiségi önkormányzat (RNÖ) társadalmi megbízatású elnökhelyettesi posztját 2010 és 2014 októbere között betöltő, most 54 éves P. Gyula 2014 tavaszán "nehéz anyagi helyzetbe került". "Pénzszerzéshez" a megbízatásával járó lehetőséget használta ki, és a nemzetiségi önkormányzat nevében 2014. május végétől két hónapon keresztül kezdőrészlet nélkül, vagy jelképes összeget befizetve nagy értékű előfizetéses mobiltelefonokat vásárolt, majd eladta azokat. A cigány július végéig öt alkalommal összesen nyolc készüléket vásárolt meg. Ezeket rövid időn belül eladta, amiből 640 ezer forint jövedelmet húzott, miközben közel 1,9 millió forint kárt okozott a szolgáltató cégnek, valamint további 352 ezer forintot azzal, hogy a készülékekből kivett SIM­-kártyákat használta, de a díjakat nem fizette utánuk.
A kár jelentős része megtérült. A szerdán született jogerős ítéletében a járásbíróság folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt P. Gyulát egy év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönre büntette, és vele szemben 362 ezer forint értékre vagyonelkobzást is elrendelt.
(Zaol nyomán)