Szanyi Tibor az MSZP szombati választmányi ülésén hivatalosan is bejelenti indulását a párt elnöki tisztségéért a júniusra tervezett tisztújításon, megválasztása esetén pedig elmondása szerint a szocialisták baloldali karakterét erősítené.
Az MSZP EP-képviselője az ellenzéki párt választmányának budapesti ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatóján közölte ezt.
Úgy fogalmazott, a magyar baloldal és Magyarország sorsa úgy kapcsolódott össze a történelemben, hogy "amikor a baloldali gondolat magasan szállt, akkor általában az országnak is jól ment, amikor pedig a baloldali gondolkodás ellaposodott, annak az ország is kárát látta".
Szanyi Tibor ezért azt szeretné, ha az elnökségi kampány arról szólna, miként lehetne javítani Magyarország helyzetén és az MSZP hogyan tehetne szert vezető szerepre.
Zoom
Szanyi kapitány odacsapna a szocionisták népszerűségének
Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján egy "Apa, kezdődik!" című kiáltványt ragasztott az MSZP választmányi ülésének helyszínéül szolgáló Villányi úti konferenciaközpont épületére, amivel - mint mondta - ahhoz hasonlóan kívánja felhívni a figyelmet a párt és Magyarország megújításának fontosságára, ahogy ötszáz éve Luther Márton is fellépett Wittenbergben. (Javasoljuk Szanyinak, hogy a zsidókról írott tanulmányát tekintve is tanulmányozza Luthert, van még onnan mit hasznosítani - a szerk.)
Közölte, elnöki programja a modern európai baloldali gondolkodás három sarokpontjára épül: az oktatás-, az egészség- és a gyermekügyre.
"Mindenütt, ahol baloldali kormányok tudtak alakulni, ezen a három ponton támaszkodó elképzeléseken indultak el" - fejtette ki.
Szanyi Tibor kérdésekre válaszolva elmondta, elnökké választása esetén megtartaná brüsszeli EP-képviselői mandátumát, továbbá a 2018-as parlamenti választási kampányban nem jelöltetné magát miniszterelnöknek. (Legalább ebben reálisan mérte fel az esélyeit - a szerk.)
(MTI)