Felfüggesztett fogházbüntetésre ítéltek egy zalai fiatalt, az édesanyját pedig bűnpártolás miatt pénzbüntetésre, mert 20 ezer forinttal meg akarták vesztegetni az érettségi dolgozatot javító tanárt - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék hétfőn.
A diák 2015 májusában középszintű matematika írásbeli ismétlő érettségi vizsgát tett egy zalaegerszegi középiskolában.
Három héttel később a kijavított dolgozatok megtekintését kérte a tanuló a javítást végző pedagógustól, aki erre lehetőséget is biztosított. A betekintés után a dolgozatot visszahelyezte a zárt borítékba, majd elrakta a tanári asztal fiókjába.
A diák egy héttel később újból kérte a dolgozat áttekintését. A tételt tartalmazó borítékba ekkor belecsúsztatott egy 20 ezer forintot tartalmazó kisebb borítékot, hogy a pedagógust rávegye arra, adjon neki kedvezőbb érdemjegyet. A tanár ezt akkor nem vette észre, úgy zárta el a dolgozatot. A vizsgázó ezért nyomatékosan arra kérte a tanárt, hogy tekintse át újra a dolgozatát, hátha talál benne pluszpontokat.
Néhány nappal később a diák édesanyja telefonon hívta fel a pedagógust azzal, hogy megtalálta-e a pénzes borítékot. A szaktanár ezt követően értesítette az igazgatót, aki a dolgozatot kibontva rátalált pénzre.
A történtek miatt a Zalaegerszegi Járásbíróság vesztegetés miatt nyolc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a fiatalt, édesanyját pedig bűnpártolás miatt 150 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.
A diákot a bíróság előzetes mentesítésben részesítette, vagyis nem számít büntetett előéletűnek, de az ítélet esetében nem jogerős, mert enyhítésért fellebbezett. Édesanyja ugyanakkor tudomásul vette az ítéletet, így az jogerőssé vált.
(MTI)