Szerda reggel összeült Budapesten az operatív törzs, hogy a brüsszeli terrortámadás után kialakult helyzetet és teendőket elemezze. A miniszterelnök az ülés után az M1 híradójának azt mondta, a támadás célpontja az EU volt, ezért azt - bár a merényletsorozat Belgium területén zajlott - úgy kell kezelni biztonsági szempontból, mintha Magyarország ellen is irányult volna, és fel kell készülnünk arra, hogy minden a veszély elhárításához szükséges intézkedést meg kell hozni.
Fenntartjuk a 2-es fokozatú terrorvédelmi intézkedéseket, a TEK-nél marad a teljes riadó, a fokozott rendőri ellenőrzés az ország területén, és a migrációs válsághelyzet - hangsúlyozta a kormányfő.
Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy utasította a belügyminisztert, az összes olyan előterjesztést készítse össze, amely az elmúlt időszakban politikai viták tárgyát képezte, és valahol elakadt (alkotmánymódosítás, szolgálatok közti információáramlás biztosító mechanizmusok). A miniszterelnök előterjesztést kért arról is, milyen technológiai fejlesztések maradtak el eddig a költségvetési helyzet miatt a korábbi években a titkosszolgálat területén.
A kormányfő arra kérte a lakosságot, fogadja türelemmel a biztonsági intézkedéseket, és működjön együtt a hatóságokkal. Az utcán sok lesz a rendőr, a fontos pontokon páncélozott járműveket, katonai rendészeket is lehet majd látni, és a szolgálatok folyamatosan figyelik az információtovábbításra szükséges eszközöket is - tette hozzá a miniszterelnök.
(Híradó)