Akciófilmbe illő behatolás történt egy héttel ezelőtt a Parlament épületénél, akkor, amikor az egész világ a titkosszolgálatokat is kicselező terroristáktól retteg. Két külföldi fiatal a fegyveres őröket kijátszva múlt szombat hajnalban a kerítés alatt átkúszott, bejutott egy lezárt teraszra, és a renoválásra váró eredeti kődíszek egyikét elemelte – írja a Blikk.
A fiatal francia pár berúgva tartott a 19-es kapu felé, ahol több mint két évtizede egy időzített bomba robbant. Épp behatolásuk napján fújtak riadót a francia hatóságok: Salah Abdeslam elfogását követően a párizsi mészáros segítői­nek lehetséges feltűnésére figyelmeztettek.
A Parlament biztonsági kamerái rögzítették a pár akcióját. A felvétel utólagos elemzése szerint a fiatalok összebújva többször is elsétáltak az épület északi szárnya előtt, kifigyelték az őrök mozgását. A bulvárlapnak a parlamenti őrség parancsnoka, Tóth László dandártábornok a helyszínen mutatta be a történteket.
Zoom
Ezt akarták ellopni
– Hajnali 5 óra körül a sötétben kivárták, amikor mindkét épületszárnynál ellenkező irányba fordulnak az őrök. Pillanatok alatt felszaladtak a rakparti lépcsőn, átugrottak a kettős fémkordonon, majd a kovácsoltvas kapu alatt átcsúsztak – mutatta az útvonalat a tábornok. A boltívek alatt a behatolók guggolva közelítették meg a teraszt, ahol a renoválásra váró díszítő kőelemeket tárolják.
Zoom
Itt kúsztak át
– Ekkor azonban az elektronikus mozgásérzékelő rendszer jelzett. Csupán pár másodpercet voltak bent a behatolók. A fiatalember felkapott egy tíz kiló körüli oszlopelemet, s már siettek volna kifelé. A férfi, látva az őrök érkezését, a kőelemet letette a földre. Az őrök azonnal lekérték a külföldiek adatait, nem volt priuszuk, így nem is bántak velük túl szigorúan. Fegyverre vagy kényszerítő intézkedésre nem volt szükség, a rendőrök előállították őket. Lopás kísérlete miatt indult eljárás ellenük – mondta Tóth László.
Zoom
A térfigyelő felvételén a két tolvaj (balra háttal), a két őr és a három rendőr
A műemlékszakértő 30 ezer forintra becsülte az elemelt kődarab értékét, az eszmei értéke ennél lényegesen nagyobb. Rövidesen egy az eredetihez hasonlító kovácsoltvas kaput szerelnek fel a rakparti lépcsőfeljáróhoz.
Robbantás a kapunál
Máig nem ismerik a tettesét annak a robbantásnak, amely 1994. június 11-én éjjel történt az Országház 19-es kapujánál. Közvetlen a kapu előtt egy időzített bomba robbant, nem sérült meg senki, a kapu megrongálódott. Miután a tettes nem került elő, nem lehet tudni pontosan a támadás indítékát sem.