A Jobbik elnöke szerint nincs ma Magyarországon érdemi vita az oktatáspolitikáról, az érdekeltek között "nem falakat kell építeni, hanem hidakat".
Vona Gábor a Jobbik által indított "valódi nemzeti konzultációról" szóló lakossági fórum előtti keddi veszprémi sajtótájékoztatóján azt mondta: "egymás megbélyegzése, a folyamatos politikai hisztériakeltés és kampányolás" helyett vissza kellene térni a konstruktív vitához és a szakmai megoldások kereséséhez.
"A különféle érdekelt csoportok, a kormány, a szakma, a szülők, a diákok és a gyermekek között nem falakat kell építeni, hanem hidakat" - tette hozzá az ellenzéki párt elnöke.
Vona Gábor arról is beszélt, ha a GDP-hez vagy akár a központi költségvetéshez viszonyítjuk az oktatásra fordított összeget, regionális összehasonlításban is sereghajtók vagyunk Európában. Ezért a Jobbik kormányra kerülése esetén "legalább a regionális versenytársaink szintjére" emelné az oktatás finanszírozásának mértékét - fogalmazott.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításáról szólva a pártelnök megjegyezte, a Jobbik álláspontja szerint az állam erős szerepére szüksége van az oktatási rendszernek, de ez nem lehet kizárólagos. Szerinte az önkormányzatoknak - ahol erre van szándék - meg kell adni a lehetőséget, hogy fenntartóivá váljanak az oktatási intézményeknek.
Rig Lajos, a párt Veszprém megyei országgyűlési képviselője azt mondta: annak ellenére, hogy a kormány 500 milliárd forintot fektetett az egészségügyi infrastruktúra javításába, választókerületében van olyan kórház, amely bár átesett egy kétmilliárdos beruházáson, olyan "elhasznált, túlhasznált és elavult" műszerekkel vizsgálják a betegeket, amelyek a magyar egészségügyben már nem megfelelőek. A Jobbik "valódi nemzeti konzultációjával" az ilyen problémákat is feltárná - tette hozzá.
Képviselőtársa, Kepli Lajos a konzultációról úgy fogalmazott: fontos, hogy a korrupcióról, illetve az oktatás és az egészségügy helyzetéről átfogó tájékoztatást kapjanak a vidéken és a fővárosban élő emberektől és tájékoztassák őket arról, ami a parlamentben történik nap mint nap.
(MTI)