Jozef Rohácot életfogytiglani, Portik Tamást 13 év szabadságvesztésre ítélte minősített emberölés miatt az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperében a Fővárosi Törvényszék csütörtökön nem jogerősen.
A perben az ügyészség azt kérte, hogy Jozef Rohácot az Aranykéz utcai robbantás miatt előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés, továbbá társtettesként lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntette miatt mondja ki bűnösnek, Portik Tamást pedig ugyancsak az Aranykéz utcai robbantás miatt felbujtóként. A per két másik vádlottjára, akik közül egy szlovák férfit bűnsegédlettel, F. Attilát pedig a Cinóber-gyilkosságban felbujtással vádolnak, határozott idejű szabadságvesztést indítványozott az ügyész.
Az ügyészség szerint a szlovák Jozef Rohác volt az, aki 1998. február 11-én kora este Budán, egy forgalmas kereszteződésben Fenyő János médiavállalkozónak, a VICO-vállalatcsoport vezetőjének autójához lépett és közvetlen közelről lelőtte őt. Megbízóját az eljárás során nem sikerült azonosítani, így nem is vádoltak meg a felbujtással senkit.
(MTI)