Nyíri-Kovács Patrícia és férje, Soo-Il Lee közt évek óta, több ország hatóságainak közreműködésével, diplomáciai csatornák igénybevételével, jelentős médiaérdeklődés mellett zajló konfliktusban hétfőn a nemi erőszakkal és más bűncselekményekkel vádolt férfi meghallgatásával folytatódik a büntetőper a II-III. kerületi bíróságon. A nyilvánosságban az érintettek tartózkodási helye miatt Bora Bora-ügyként is emlegetik az országhatárokon átívelő családi viszályt.
A magyar nő és koreai származású, francia állampolgárságú férje 2007-ben ismerkedett meg, 2008-ban kötött házasságot, és 2009-ben született meg közös gyermekük.
A vád szerint a férj rendszeresen bántalmazta feleségét terhessége idején, majd kisgyermekük szeme láttára is. Mikor pedig 2011 őszén az asszony már a válást fontolgatta, a férfi azzal az indokkal, hogy megkísérli rendbe hozni házasságukat, meggyőzte feleségét, hogy hármasban utazzanak pár hónapra a Francia Polinéziához tartozó Bora Borára. (A mindössze 29 négyzetkilométeres, Tahititól 200 kilométere fekvő trópusi klímájú csendes-óceáni sziget kedvelt turistacélpont.)
A férfi az ügyészség szerint Bora Borán is megalázta, bántalmazta a nőt, veszélyeztette gyermekük erkölcsi, érzelmi fejlődését, és elvette felesége gyermekükkel közös magyar útlevelét, hogy ne tudják őt elhagyni.
A férfi 2012 tavaszán indított válópert Francia Polinéziában, és a nő hosszabb ott-tartózkodására hivatkozva elérte, hogy a házasság felbontása és a gyermekelhelyezés kérdésében is ott induljon bírósági eljárás.
Zoom
Nyíri-Kovács Patrícia egzotikus szerelmének gyümölcsével
Mindezek alapján az ügyészség a férjet erőszakos közösüléssel, személyi szabadság megsértésével, kiskorú veszélyeztetésével és közokirattal való visszaéléssel vádolja.
Nyíri-Kovács Patrícia apja, Nyíri Iván a válóper megindítása után fél évvel, 2012 őszén a nyilvánossághoz fordult segítségért a lányával történtek miatt. Szerinte a férj közokirat-hamisítást követett el azzal, hogy az útleveleket felhasználva bejelentette francia polinéziai lakhelyre az anyát és fiát. Ezt azért tette, hogy ott indíthassa meg a válópert. Nyíri Iván többször nyilatkozta, hogy a francia polinéziai hatóságokat, bíróságokat ebben az ügyben korrumpálták, nem pártatlanok.
A nő családja, barátai demonstrációt szerveztek a budapesti francia nagykövetségnél, az interneten tízezres nagyságrendben támogatták a magyar nő ügyét, amely mellett számos celeb is kiállt.
Akkoriban a Jobbik párton kívüli EP-képviselőjeként Morvai Krisztina is felkarolta az ügyet és 2013 márciusában Handó Tündéhez, az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez, illetve Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez címzett nyílt levélben sürgette, bírálta a magyar hatóságokat.
Az egykori civil jogvédő, aki pályafutása során fellépett a családon belüli erőszak ellen és büntetőjogot oktatott az egyetemen, szóvá tette többek közt, hogy a férj által kezdeményezett válóper "a joghatósággal nem rendelkező, de jogtalanul mégis fellépő polinéz bíróságon" folyik, miközben - Morvai szerint - a férj bűncselekmények sorozatát követte el.
Polt Péter legfőbb ügyész heteken belül, 2013 áprilisában elrendelte a nyomozást az ügyben közokirattal visszaélés miatt, az ügyészség mintegy másfél év múlva, 2014 szeptemberében emelt vádat, és további másfél év telt el a vádemeléstől az első tárgyalásig.
Az ügyben előbb közigazgatási és igazságügyi miniszterként Navracsics Tibor, a 2014-es kormányváltás után külgazdasági és külügyminiszterként Szijjártó Péter egyeztetett többször is a francia hatóságokkal.
Nyíri Iván három hétig éhségsztrájkolt, mire 2015. június 2-án fogadta a magyarországi francia nagykövetség ideiglenes ügyvivője, akinek Nyíri Iván átadhatta a Francia Köztársaság elnökének címzett levelét. A nagykövetség reakciójában többek között arra mutatott rá: "A lehető leghatározottabban visszautasítunk minden, a francia igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazott állítást".
Aznap Szijjártó Péter sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy emberileg csak egy megoldás elfogadható, ha a gyermek hazatérését Magyarországra minél előbb engedélyezik a francia hatóságok. A külügy vezetője bejelentette, hogy a családi viszály ügyében francia kollégájához, Laurent Fabiushoz fordult.
Nyíri-Kovács Patrícia három héttel később, 2015. június 22-én közölte a Facebookon, hogy megkapta kisfia felügyeleti jogát, és Tahitira költözhetnek. Mint akkor írta, még nem térhetnek vissza Magyarországra, de "ez lesz a következő lépés".
Mindeközben a Kúria 2015 tavaszán a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletét helyben hagyva kimondta, hogy a bontóperben nem magyar bíróságnak kell eljárnia, Nyíri-Kovács Patrícia Bora Borán válhat el.
A feleség családja az évek során rendre azt hangoztatta, hogy a férj hazudik.
Soo-Il Lee magyar ügyvédje, Janó Christopher közvetítésével többnyire arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy soha nem emelt kezet sem a feleségére, sem a gyermekére. Az asszony személyes haszonszerzés céljából "hamis történeteket gyártott", és családjával együtt eltorzította az ügyet, hogy örökre elválassza őt a gyermekétől. A férj a nyilvánosságon keresztül azt üzente: harcolni fog, hogy helyreállítsa becsületét.
Sajtóhírek szerint mikor a pár New Yorkban megismerkedett, a férfi vagyonos bankár volt. Néhány évvel később a válás során a fiatal asszony a francia polinéziai hatóságok előtt havi harmincezer eurós - több mint kilencmillió forintos -, a magyar bíróságon pedig havi hatezer eurós - közel kétmillió forintos - tartásdíjra tartott igényt. Nyíri Iván nyilatkozatai szerint azonban ez is mind hazugság.
(MTI)