A Magyar Honvédség megkezdte az ún.  határzár erősítését a "magyar-szerb szakaszon" - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap délelőtt az MTI-vel.
A tárca közleménye szerint az elmúlt napokban megnövekedett az illegális határsértések száma. Ezért a Magyar Honvédség - a Belügyminisztérium kérésére - a "magyar-szerb határ" bizonyos szakaszain megkezdte az ideiglenes biztonsági határzár további fizikai megerősítését. A munka minél gyorsabb befejezése érdekében a hétvégén további erőket csoportosítottak át a térségbe - írták.
A HM felidézte: a szerb-magyar gúnyhatárszakaszon múlt ősszel épült fel az ideiglenes biztonsági határzár a migránshullám megfékezésére. A Magyar Honvédség a tömeges bevándorlás okozta helyzet kezelésében a kezdetektől aktívan és nagy erőkkel vesz részt. Az ideiglenes határon szolgálatot teljesítő katonák előbb a biztonsági határzár építésében működtek közre, jelenleg alapvető feladatuk a rendőri munka támogatása - fejtették ki.
"A Magyar Honvédség és a magyar rendőrség együttműködése példaértékű, a határon szolgáló egyenruhások mindent megtesznek a magyar emberek biztonságáért, a schengeni határok védelméért és ezzel az európai országok biztonságáért" - olvasható a közleményben.
Frissítés: Kelebia és Ásotthalom között épül a kerítés
Több helyszínen is megkezdődött a határzár megerősítése a jelenlegi magyar-szerb szakaszon Kelebia és Ásotthalom között, a katonák kerítést építenek a korábban csak gyors telepítésű drótakadállyal (gyoda) védett területen - tapasztalta az MTI tudósítója vasárnap a helyszínen.
Zoom
Ennyit ér a gyoda
A gúnyhatár mentén fekvő Bács-Kiskun és Csongrád megyei települések közötti szakasz rendkívül nehezen járható, vízfolyásokkal, nádasokkal szabdalt. A határt eddig négy sor magas pengésdrótból készült akadály védte, a honvédség közvetlenül e mögött kezdte meg a más határszakaszokon is alkalmazott kerítés építését. A területen cölöpverőgépek helyezik el az acéloszlopokat, ezekre dróthálót erősítenek, a kerítés tetejére, a délvidéki oldal felé dőlő "hattyúnyakak" kerülnek, melyek tetejére pengésdrótot erősítenek.
A honvédelmi tárca vasárnapi közleménye szerint az elmúlt napokban megnövekedett az illegális határsértések száma. Ezért a Magyar Honvédség - a Belügyminisztérium kérésére - a magyar-szerb gúnyhatár bizonyos szakaszain megkezdte az ideiglenes biztonsági határzár további fizikai megerősítését. A munka minél gyorsabb befejezése érdekében a hétvégén további erőket csoportosítottak át a térségbe.
Zoom
"Határzár" Zákány és Botovo között 2015. szeptember végén
A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint hétfőtől szombatig 879 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök, a megelőző teljes héten - március 21-től 27-ig - ez a szám 822 volt. Az idén egy nap alatt a legtöbb, 255 migránst húsvéthétfőn fogták el.
Az ügyészség migrációs bűncselekményekről kiadott tájékoztatói szerint míg tavaly késő ősszel és ez év elején jellemzően Röszke, Mórahalom és Ásotthalom térségébe érkeztek az illegális migránsok, az elmúlt hetekben megnövekedett a Kelebia térségében elfogott határsértők száma.
(MTI nyomán)