Az elszenvedett sérülések ellenére szerencsésnek mondta magát a brüsszeli terrortámadások egyik magyar túlélője. Ha egy kicsivel magasabban érik a detonációból származó repeszdarabok, akkor létfontosságú szerveket, lejjebb pedig artériát szakítanak el, ami gyors elvérzéshez vezetett volna - mondta az MTI-nek a brüsszeli repülőtéren március 22-én elkövetett kettős öngyilkos robbantásos merénylet egyik sérültje.
Erzsébet azt mondta, hogy az első robbanás során egy tíz centiméteres fémlövedék érte az oldalán, amely a bal csípő tájékán roncsolta a medencecsontot. A terroristák gyakran helyeznek el fémdarabokat, csavarokat vagy szögeket a robbanóanyag mellett azért, hogy még nagyobb pusztítást végezzen a detonáció.
A magyar túlélő szerint az eset olyan váratlanul történt, amelyre nem lehetett felkészülni vagy elkerülni.
Az első robbanás hozzá közel, alig néhány méterre történt, a pokolgépből származó fémdarab és a detonáció fellökte, ezért nem tudott felkelni. Vélhetően ez védte meg őt attól, hogy a második robbanás repeszszilánkjai nagyobb kárt tegyenek benne - számolt be tapasztalatairól az EY nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó cég brüsszeli irodájában dolgozó nő, aki korábban a londoni magyar nagykövetség diplomatája volt.
A két robbanás között alig telt el néhány másodperc, szinte egyszerre történt - emlékezett vissza, Erszébet, aki azt is hozzátette, hogy a robbanásokat nem is hallotta, inkább a testén keresztül érezte az addig ismeretlen zajt és a légnyomás erejét.
A második robbanást követően a váróhelységből mindenki menekülni próbált, csak a halottak és a súlyos sebesültek feküdtek mellette, felállni nem tudott, de a történtek alatt végig tudatánál volt.
10-15 perc elteltével érkezett a helyszínre az első katona, aki felemelte és kivitte a terminálból.
A legtöbb mozdulatlan embert csak kihúzták az épület előtti területre, ahonnan egy hangárba szállították a sérülteket. Elmondása szerint a várakozók között félelem uralkodott, mert nem lehetett tudni, hogy a két robbanást követően várható-e további detonáció is. Voltak, akik fegyverropogást is hallani véltek.
Legalább egy óra várakozás után érkeztek az első mentők, akik a sérülések fajtája és súlyossága szerint osztották és szállították el őket az ország 28 kórházába.
Krahulecz Erzsébetet a lövedékszerű fémdarab és a bőr alá fúródott nagyszámú fémforgács miatt az antwerpeni kórházba szállították, amely a lőtt sebekre és a súlyos égési sérülésekre szakosodott.
A kórházban minden terrortámadásban megsérültet kiemelten kezeltek, a legnagyobb odafigyelésben részesítették őket, és minden szükséges ellátást elsőbbséggel megkaptak a húsvéti ünnepek alatt is - mondta Krahulecz Erzsébetet.
Először a nagyobb fémdarabot és a szilánkokat távolították el, amelyeket a rendőrség összegyűjtött és elvitt átvizsgálásra. A második műtét alkalmával tették helyre a sérült csontokat. Esetében a kezelések végén teljes gyógyulásra számítanak.
Erzsébet szerint ilyen helyzetben az emberi kapcsolatok, a személyes jelenlét és törődés a legfontosabb, amelyekből erőt és biztatást merített a gyógyuláshoz.
Beszámolt arról, hogy munkatársai, a cég legfelső vezetője, a globális és regionális munkatársak, a brüsszeli és budapesti irodából érkező segítség és támogatás rendkívül sokat jelentett szamara.
A belga királynő, Mathilde is meglátogatta Antwerpenben kórházi ágyánál.
Beszámolt arról is, hogy a brüsszeli magyar nagykövet és a konzul is felhívta, akik felajánlották, hogy kérésére Magyarországon is folytathatják a kezelést, de családi kötődés miatt Belgiumban maradt.
Krahulecz Erzsébet kitért arra is, hogy sokat gondolkodik azon, milyen változást hoz személyes életébe a terrortámadás okozta fizikai és lelki sérülés.
(MTI)