Tizenhat év fegyházbüntetésre ítélt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt a Miskolci Törvényszék szerdán a megismételt eljárásban egy helyi nőt - közölte a törvényszék az MTI-vel. Az elsőfokú ítéletet eredetileg március 30-án hirdették volna ki, ám akkor a vádlott masszőrnő - feltehetően öngyilkossági szándékból - gyógyszereket vett be a bíróság mosdójában, ezért kórházba vitték.
A nőt egy 2011. augusztus 31-én történt gyilkossággal vádolták meg. Annak idején Miskolc belvárosában egy társasház lépcsőházában lévő iroda előtt holtan találtak egy 86 éves asszonyt. A rendőrség napokon belül őrizetbe vette az emberölés gyanúsítottját, a házban működő szépségszalon masszőrnőjét, aki indulatból, egyebek mellett egy reklámtábla kihelyezése miatt kitört heves vita közben követhette el tettét.
A Miskolci Törvényszék már 2014-ben tárgyalta az ügyet, akkor nem tudta kétséget kizáróan megállapítani a masszőr bűnösségét, ezért az elsőfokú ítéletben a nőt felmentették az emberölés vádja alól. Az ügy ezt követően a Debreceni Ítélőtábla elé került, amely tavaly új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot.
A most befejeződött tárgyalás során a Miskolci Törvényszék enyhítő körülménynek tekintette az időmúlást, a vádlott betegségeit, valamint a sértett felróható verbális közrehatását. Ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte a cselekmény gátlástalan elkövetését, azt, hogy a nő a bűncselekményt annak elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követte el, annak közfelháborodást kiváltó jellegét, továbbá azt is, hogy a vádlott a védekezésével másra próbálta terelni a gyanút.
Mindezek alapján a bíróság arra az álláspontra jutott, hogy a vádlottal szemben a büntetési tételkeret középmértékét egy évvel meghaladó, azaz 16 év szabadságvesztés kiszabása indokolt, és elrendelte a vádlott előzetes letartóztatását - olvasható a törvényszék közleményében. Az ítélet nem jogerős.
(MTI)