Értelmi fogyatékossá minősítette a "normál képességű roma gyerekeket" a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat - "állapította meg" a bíróság. A fenntartó Kliket és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is elmarasztalták.
"Van egy nagyon egyértelmű és határozott szegregációs szándék" – háborog az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke, Daróczi Gábor. Ő ugyanis azt szeretné, ha a sem beszélni, sem írni-olvasni nem tudó "normál képességűek" a magyar osztályok színvonalát "emeljék".
"2003-ban készült egy tanulmány Heves megyében, miszerint az enyhe fokban értelmi fogyatékossá minősített gyerekek 98 százaléka egyben cigány is. És ezt semmi nem magyarázza: sem a nagy számok törvénye, sem a valóság" – tette hozzá az alapítvány elnöke. És ha ő mondja, biztosan így van.
Az alapítvány perelt, a bíróság pedig kimondta: a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat a megyében élő iskolaköteles "normál képességű roma gyerekeket közvetetten hátrányos megkülönböztetésben részesítette", de a fenntartó Kliket és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is elmarasztalták. "Ők ehhez tulajdonképpen asszisztáltak, tehát ezt lehetővé teszik, akárcsak a minisztérium, mint az oktatási ágazat irányítója" – nyilatkozta Snellenperger Judit, az Egri Törvényszék sajtószóvivője.
Azt nem tudni, hogy mi lesz, ha a pedagógiai szakszolgálat, a Klik és a minisztérium mégsem fejezi be a "jogsértést". A pert indító alapítvány elnöke akkor lenne elégedett, ha a minisztérium elismerné a hibáját és "kompenzálná a megbélyegzett gyerekeket". (Csak nem kártérítésel és még több segéllyel?...)