A Jobbik „a méltatlan személyek részére juttatott állami kitüntetések” visszavonhatóságára tett javaslatot.
Az ellenzéki párt két képviselője (Dúró Dóra, Szilágyi György) a kitüntetésekről szóló törvényt a következő paragrafussal egészítené ki:
20/A. § Az állami kitüntetést vissza kell vonni attól, aki arra érdemtelenné vált. A visszavonásra az adományozásra és annak előkészítésére vonatkozó hatásköri és eljárási szabályokat kell megfelelően alkalmazni.
Az elismerést az adományozásra jogosult egyedi határozattal adományozná és – ha az elismerésben részesített személyt a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélte – vonná vissza.
A Jobbik képviselői javaslatuk indoklásában emlékeztetnek rá, hogy a hatályos törvény alapján a kitüntetéseket, díjakat az adományozó nem tudja visszavonni.
A radikális párt képviselői egyértelműen az úszóválogatott volt szövetségi kapitányára utalnak, amikor azt írják, a közelmúlt eseményei miatt jogos felvetésnek tartják, hogy a visszavonásra legyen lehetősége az adományozónak. Ez szerintük a magyar sport erkölcsi tekintélyének visszaállításához is szükséges.
Mint írták, törvénymódosításuk a kormány jogkörébe utalná a részletszabályok kidolgozását. Szerintük a rendeletalkotásnál olyan megoldásokat kell találni, amelyek azt szolgálják, hogy a díj visszavonható legyen, de ne váljon a politika játékszerévé.
(24.hu)