A vasárnapi boltzárról, a kvótával kapcsolatos népszavazásról, a pedagógusok tiltakozásáról és béremelésekről is beszélt Rogán Antal az RTL Klub műsorában.
Rogán a boltzár működésének kiértékelésével kapcsolatos feladatot Varga Mihállyal együtt egy héttel korábban kapta meg a kormányülésen – mondta a miniszterelnök kabinetfőnöke Baló György kérdésére válaszolva.
Szavai szerint azt állapították meg, hogy ugyan a gazdasági riogatások feleslegesnek bizonyultak, és az eredeti célokat elérték, az embereket nem sikerült meggyőzni, a megítélés nem változott.
„Ez végül is ahhoz vezette a kormányt, hogy javasolja az intézkedés visszavonását” – tette hozzá.
Kitért arra is: pillanatnyilag a Kúrián múlik, mikor lesz népszavazás a kvótáról. Úgy véli, ez a június végétől október elejéig terjedő időszakban bármikor megtörténhet.
A pedagógusok tiltakozásával kapcsolatban Rogán Antal azt mondta: a pedagógusok 25 pontban határozták meg követeléseiket, ebből tételesen 20-ban sikerült megállapodni, és 5-ben maradt nézetkülönbség.
Hozzátette: a kormány komoly béremelésekről döntött a következő évekre, ám ezeknél úgy vélték, hogy nem a közoktatás lesz az első helyen – ahol szavai szerint korábban emeltek –, hanem az egészségügyi és szociális szféra következik.
(MNO)