Tovább zajlik a huzavona a bíróság és az ügyészség között a Quaestor-ügyben. Az Origó információi szerint a bíróság harmincoldalas hibalistát küldött az ügyészségnek, válaszul a Quaestor-ügy vádiratára. Az ügyészség nem is kíván változtatni a vádiraton - ám ha nincs hiánypótlás, a bíróság megszünteti az eljárást Tarsoly Csaba és társai ellen.
Zoom
A Fővárosi Főügyészségnek nem áll módjában teljesíteni a Quaestor-ügyben a Fővárosi Törvényszék által kért hiánypótlást, mert azt sem a büntetőeljárási törvény, sem a bírósági gyakorlat alapján nem lehet végrehajtani - közölte a fővárosi főügyész.
Az ügyészség arra reagált, hogy a Fővárosi Törvényszék a büntetőperben pénteken megtartott úgynevezett előkészítő ülésén hívta fel a Fővárosi Főügyészséget a vádirat hiányosságainak pótlására a Tarsoly Csaba és társai ellen bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.
A lap szerint két hét után sincs egyezség: az ügyészség nem akar javítani a vádiraton, a bíróság viszont így nem akarja lefolytatni az eljárást. Így aztán - noha akár 25 év börtönbüntetés is fenyegetheti a Quaestor-vezér Tarsoly Csabát és társait - lehet, hogy az ügy el sem jut a tárgyalásig.
A portál emlékeztet, hogy a korábbi bejelentés szerint "világszínvonalú nyomozás" segítette a vádirat elkészítését, ám ezek szerint ez sem elég. A vádiratot készítő Fővárosi Főügyészség és a bírósági eljárást előkészítő Fővárosi Törvényszék hetek óta azon jogászkodik, hogy hiányos-e a március végén benyújtott 1548 oldalas vádirat, és ha az, akkor mit és hogyan kellene benne kiegészíteni, az idő telik.
A vádirat szerint az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint. A vádirat 5 vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma 753 rendbeli. Az ügyészség az 50 millió forintnál nagyobb kárt szenvedett 232 befektető sérelmére emelt vádat csalás miatt, az ügy sértettjeinek száma összesen csaknem 32 ezer.
Ha a bíróság vagy a vádhatóság nem változtat az álláspontján a következő hat hétben, akkor május 31-én a bíróság megszünteti a büntetőeljárást, a Quaestor-ügy pedig nem kerül a bíróság elé - derült ki a törvényszéki végzéséből, amelyet április 1-jén küldtek az ügyészségnek.
(Portfólió - Origó - MTI nyomán)