Radikálisan csökken a legfontosabb élelmiszerek általános forgalmi adója és tovább nő a kétgyerekes családok adókedvezménye 2017-ben a jövő évi költségvetési javaslat szerint - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vasárnap a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Rogán Antal közölte: a tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése növeli a nyugdíjak értékállóságát, mert a legfontosabb élelmiszerekből a nyugdíjasok fogyasztják a legtöbbet.
Hozzátette, hogy a sertéstőkehús esetében, amelynek januárban csökkent 5 százalékra az áfája, pozitívak a tapasztalatok, csökkentek a fogyasztói árak.
2017-ben érnek be az otthonteremtési intézkedések. A kormány százmilliárd forintot szán a lakástámogatások nagy volumenű növekedésére, az áfacsökkentésre, a családok otthonteremtési kedvezményére és a támogatott hitelre. Beindul a nemzeti otthonteremtési közösség is, amelynél további hárommillió forint körüli támogatást lehet kapni lakásonként - mondta a miniszter.
Rogán Antal kiemelte: 100-100 milliárd forint többletforrást szán a kormány az egészségügyre és a közoktatásra.
A közoktatásban folytatódik a pedagógusok béremelése, tartósan rendezik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) körüli problémákat. Az egészségügyben tartós béremelési programról tárgyal a kormány az érdekképviseletekkel. A kabinet többéves béremelési programot szeretne felvázolni 2017-2018-2019-re - közölte a politikus.
Hozzátette: ha jól áll a 2016-os költségvetés, akkor elképzelhető, hogy ennek egy részét előrehozzák idénre.
Ezt a következő két hétben vizsgálja meg a kormány - jegyezte meg Rogán Antal.
A miniszter rendkívül veszélyesnek nevezte Brüsszel javaslatát az európai menekültpolitika megújítására, mert az a bevándorlás csökkentése helyett arról szól, hogyan lehet legalizálni és törvényessé tenni a migrációt, valamint kivenné a bevándorláspolitikát a nemzetállami hatáskörből.
Állandósítaná a bevándorlást Európába, ha Brüsszel döntene a betelepítendő emberekről, akiket kötelező kvóta alapján osztanának szét a tagállamok között. Magyarország ezt szuverenitási kérdésnek tartja, ezért javasolja a kormány, hogy legyen népszavazás a témában - jelentette ki Rogán Antal.
Elmondta: jó lenne közös álláspontot kialakítani a V4-országokkal (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország) a magyar kormányfő tízpontos javaslatairól a schengeni egyezmény megújítására.
Erről a jövő hét elejére várható egyeztetés az érintett országokkal - tette hozzá Rogán Antal.
A javaslatok között szerepel az erősebb határvédelem, a gazdasági bevándorlók és a menekültstátuszra jogosult emberek szétválasztása, valamint megengedné, hogy egyes országok a gazdasági problémákat, munkaerőhiányt bevándorlással oldják meg, de a migrációt ne lehessen másokra kényszeríteni - ismertette a javaslatot a miniszter.
A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról elmondta: az egy évvel ezelőtt kitűzött célok közül a gazdasági természetűeket elérték, nőtt a forgalom és a foglalkoztatottság a kiskereskedelemben.
Azonban nem sikerült igazán a multiktól a kisebb cégek felé terelni a vásárlókat, és az emberek sem fogadták el a tilalmat, ezért döntött a kormány úgy, hogy visszavonja az intézkedést - mondta Rogán Antal.
(MTI)