Nem mond le, a sajtó szerinte döglött lovon ül. Nem csak rossz offshore létezik – véli Kerényi János fideszes képviselő.
Zoom
Kerényi János Tállai András NAV-elnököt ölelgeti
A kijelentés előzménye, hogy az Index újabb fideszes érintettet talált az offshore-botrányban. Ugyan nem a Panama-iratok nyomán bukkantak Kerényi János feleségének és fiának offshore-érdekeltségeire, így is fontos, hogy az offshore-lovagok ellen megannyiszor felszólaló párt politikusa is érintett.
„Olyan offshore-lovagoknak nincs helye, akik külföldi számlán pénzt parkoltatnak” – mondta az ATV kamerája előtt a parlamentben hétfőn Kerényi. Elmondása szerint neki nincs offshore-érdekeltsége, a 42 éves fia pedig ügyvezető cégekben. „Ezt tiltja valamilyen jogszabály?” – tette fel a kérdést. Azzal is védekezett, hogy milyen sok offshore hátterű cég van Magyarországon, ráadásul sok itt foglalkoztat alkalmazottakat, és itt adózik Kerényi szerint.
Ezt követően az ATV és a helyszínen szintén jelen lévő RTL Klub újságíróival kezdett el kötekedni, szerinte nem járulnak hozzá az ország előrejutásához, pedig adófizetői pénzből működnek (egyébként nem, mert magántévék). „Én nem vagyok offshore-lovag, a családtagjaim sem. Miért lennék?” – jelentette ki később, majd azt mondta az újságíróknak, az az érzése, hogy döglött lovon ülnek.
„Nem fogok lemondani a képviselőségről. Úgy érzem, hogy jelen pillanatban Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely tiltja az offshore cég alakítását és az azon belüli részvételt” – fogalmazott a Hír TV kamerájának Kerényi, hozzátéve: áll elébe bármilyen vizsgálatnak, sőt, törvényi szigorítást is támogatna.
A NAV vizsgálódik a Panama-iratok miatt
Magyarország egyébként eléggé fertőzött is offshore-szempontból: csaknem 700 vállalkozás működik ma hazánk területén egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további 5000 hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz. A legnépszerűbb adóparadicsomok: Ciprus, Seychelle-szigetek, Suriname.
A Panama-iratok nyomán – amelyek a CIA-hoz is elvezetnek – egyébként Orbán Viktor javaslatára a NAV is vizsgálódni kezdett. Magyarországról az egykori MSZP-kincstárnok Boldvai László, valamint a bankár Erős János érintett, de magyar vonatkozásra bukkantak már a műkincs-kereskedelem offshore-ügyei között is.
(MNO nyomán)