Egyetlen centiméteren múlik, hogy egy magyar cég nem indulhat a Volánbusz kétmilliárd forint körüli összegre becsült járműbeszerzési pályázatán. Ráadásul a másik két beszerzésen is csak nyugati gyártók rúghatnak labdába.
Zoom
Úgy írt ki összesen 152 új autóbusz beszerzésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot a Volánbusz, hogy hazai gyártó ne tudjon rajta indulni – hívta fel a figyelmet a Totalcar. Az autós portál a közlekedési társaság honlapjáról letölthető dokumentumok alapján tegnap arról számolt be, hogy száz jármű a Volánbusz Zrt., 39 az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., 13 pedig Közép-kelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. állományát gyarapítja majd. A kiírásokban nem szerepel beszerzési összeg, a pályázók által ajánlott ár azonban a fő értékelési szempontok között van. Ilyen kategóriájú buszok darabja újonnan 60-80 millió forintba kerül, a vásárlás értéke ez alapján körülbelül 1,8 és 2,4 milliárd forint közé tehető.
Két pályázatnál a helyközi kialakítású buszok hosszúságát 12 500 és 13 500 milliméter között határozták meg, magyarországi gyártók kínálatában azonban nincs ilyen jármű. A harmadik tendernél a Volánbusz saját távolsági buszainál a minimális hossz 12 000 milliméter. Ez mindössze egyetlen centiméterrel több, mint amilyen hosszú az egyetlen hazai távolsági típus, a győri Kravtex által gyártott Credo Optinell. A másik cégnek, a MABI-Busnak jelenleg egyáltalán nincs Euro 6-os helyközi vagy távolsági típusa, így ők is kiestek az esélyesek közül. Igaz, a MABI-nál nemrég megkezdték az új helyközi típuscsalád tervezését, amelynek prototípusát leghamarabb 2017 első felében mutathatják be.
Mindez azt jelenti, hogy a 152 darab autóbuszról szóló tendereken gyakorlatilag csak a nyugati gyártók tudnak indulni. Legnagyobb esélyes a Mercedes és a MAN, de beleszólhat még a végeredménybe a Scania és a Volvo is.
Kevés az esély
Mint a cikk emlékeztet rá, a Kravtex néhány éve kényszerűségből újra a gyárudvarra kezdett termelni elnyert tenderek nélkül. Mindezt azért, mert a társaság egyetlen embert sem akar elbocsátani, ugyanis a régióban óriási szakemberhiány van. Ugyanakkor azt is szem előtt kellett tartaniuk, hogy az olyan különleges szerszámoknak és berendezéseknek, amelyek csak a buszgyártáshoz használhatók, nem tesz jót, ha néhány évig nem használják őket. A Kravtex udvarán 2014-re összegyűlt több mint kétszáz autóbusz, ezek nagy része még abban az évben gazdára talált Pécsen és néhány Volán társaságnál. Most viszont úgy néz ki, kevés az esély arra, hogy a Credo értékesíthesse a területén álldogáló buszokat, pedig egy új, modern gyártócsarnokot is átadnak hamarosan Mosonmagyaróváron.
Az írás felidézi Tari Istvánnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviselőjének egy szakági rendezvényen tett kijelentését, amely szerint a Volánok utódszervezetei 2010. január elsejétől 599 darab új és 432 darab használt buszt szerezhettek be. A használt járművek átlagéletkora a leszállításukkor 5,56 év volt. Ezek az ideális selejtezési kort – nyolc-tíz évet – figyelembe véve tehát négy-öt évig lehetnek használatban.
A Volán társaságok gépparkjának átlagosan 14 éves korán nem sokat fiatalít az a beszerzés sem, melynek során a Közbeszerzési Értesítőben ismertetett végzés szerint bő másfél milliárd forintért összesen 22 járművet lízingel a társaság. Ez sem hozza tehát helyzetbe a hazai gyártókat, használt járműveket ugyanis értelemszerűen importból lehet beszerezni. Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetségének elnöke az ügylettel kapcsolatban kifejtette: a magyar cégek évente mindössze 150-160 buszra kapnak megrendelést, a kapacitás ezért kényszerből nagyon alacsony. Ilyen körülmények között pedig nincs esély arra, hogy nagyobb külföldi tendereken sikerrel szerepeljenek. – Ehhez az kellene, hogy állami ösztönzők révén évi több száz buszra legyen ütemezett és növekvő megrendelés – hangsúlyozta a szervezet elnöke.
Nyílt pályázat
Az említetteknél is jelentősebb, a hazai buszközlekedés jövőjét nagyban meghatározó Volán-tendert egyébiránt a napokban írják ki. Azért van rá szükség, mert év végén lejárnak a közszolgáltatási szerződések, így nyílt pályázat útján kell kiválasztani azokat a szolgáltatókat, amelyek ellátják a feladatot. A fejlesztési tárca korábbi tájékoztatásai alapján a cél egyebek között az, hogy a buszok átlagkora 14-ről 10 évre csökkenjen, ami az összesen 5400-as járműszámot tekintve kemény feladatnak ígérkezik. Az is kiderült, hogy a költségvetést kímélő megoldás körvonalazódik, ám ez azt is jelenti, hogy a hazai buszgyártásnak ismét nem osztanak lapot. A tenderen ugyanis csak a pályázók buszparkjának átlagéletkorára vonatkozóan lesznek előírások, arra semmi nem utal, hogy a járművek üzemeltetése is az elvárások között szerepelne.
(MNO)