A magyar tejért tartottak be nem jelentett demonstrációt a budaörsi Tesco parkolójában a tejtermelők, ahova tehenekkel vonultak ki hajnalban. A magyar felvásárlási árak ugyanis jelentősen, mintegy 16 százalékkal elmaradnak az uniós átlagtól, az áruházak pedig dömpingáron hoznak be sokszor rossz minőségű import tejeket. A Tesco a legnagyobb hazai UHT-tej forgalamzójaként ígéretei ellenére nem változtatott értékesítépsi magatartásán.
Zoom
A rendezvényen a felszólaló azt mondta, a brit kollégák is ugyanígy szoktak tüntetni, de ők még fel is gyújtanak valamit. "Ne tessék megijedni, ne tessék felháborodni. Mi itt békések vagyunk. Még. És elég! A vidéknek elég! Az állattenyésztőnek elég! A tehenésznek meg már nagyon elég. Itt már nincs legközelebb. Elmondtuk a múltkor is, nem tudjuk elviselni ezt a mebnnyiségű veszteséget, amit naponta előállítunk".
A felszólaló a nemzetről szólva azt üzente a budapestieknek, hogy "a vidék is a nemzeté", ezért ők is ugyanazt a tiszteletet kérik a vásárlóktól és a budapestiektől, hogy őket is kezeljék nemzeti értékként, válasszák a magyar tejet.
Zoom
A vásárlóknak azt üzente, hogy míg arról a tejről, ami több ezer kilométerről érkezik ide, nem tudni, hogy milyen tehénből való, de a magyar tejet folyamatosan ellenőrzik, minden tejről meg lehet mondani, hogy milyen tehénből való, és azt mivel etették. A felszólaló a bizalomról beszélt, hogy az élelmiszer egy bizalmi kérdés, és most a vásárlók is láthatják, hogy kik adják nekik a tejet.
A férfi azt mondta, ma csak a Tesco elé vonultak ki, de ahogy a francia kollégáik meg tudják bénítani az egész országot, ez lehet a következő lépés. "A vidék még él, és ha azt akarjátok, hogy éljen, össze kell fogni!" - mondta, és a fogyasztók segítségét kérték hozzá, hogy válasszák a hazait. "Ha a magyar vidék meghal, akkor itt fönt Pesten nem lesz mit enni. Nem lesz magyar konyha, nem lesz magyar gasztronómia, el lehet felejteni mindent" - mondta.
Zoom
A férfi felidézte azt az esetet, hogy a Nébih lefoglalt egy kamionnyi import tejet, amelyben a 1,5 százalékos zsírtartalom helyett csak 0,7 százalék zsírtartalom volt. Ezzel szemben a magyar termelők a demonstráción garanciát vállaltak, hogy biztonságos élelmiszert fognak adni az egész országban. A Nébihet arra kérték, hogy igenis vizsgálják ki az ilyen eseteket.
A szónok végül a tejtermelők nevében kérte a fogyasztók bizalmát és ismételten arra kérte őket, hogy fogjanak velük össze és válasszák a magyar tejet.
(HVG)