A Demokratikus Koalíció határozati javaslatban kéri fel a kormányt, hogy hozzon létre egy nyilvános adatbázist, amelyből a szülők ellenőrizhetik, hogy a gyermekükkel kapcsolatba kerülő emberek korábban elkövettek-e valamilyen szexuális bűncselekményt.
Zoom
Oláh Lajos szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az úszók volt szövetségi kapitánya, Kiss László ügyéből is látszik, gyakorlatilag bárhol dolgozhatnak azok, akiket korábban szexuális bűncselekmény miatt ítéltek el.
A független képviselő emlékeztetett, pártja egy bizottság felállítását is javasolta, amelyik azt vizsgálná, hogy milyen szexuális visszaéléseket és bántalmazásokat követtek el fiatalkorú sportolók ellen.
A Jobbik egyébként 2014-ben már javasolta, hogy nyugati mintára adatbázist kellene létrehozni a szexuális bűncselekményt elkövetőkről, s ez alapján követhető lenne tartózkodásuk, munkavállalásuk.
(MTI kiegészítve)
Frissítés: olvasónk írja:
A szexuális bűncselekményt elkövetők regisztrálására szeretnék reagálni. Floridában élek már 15 éve. Látható, hogy otthon azért az ittenihez képest még nagyon gyerekcipőben járnak az ezzel a témával kapcsolatos jogalkotási folyamatok - szeretném hinni, hogy azért, mert kevesebb az ilyen jellegű bűncselekmény is. Az itteni helyzet a következő.
A szexuális bűncselekményt elkövetőt a bírósági ítélet részeként kötelezik arra, hogy regisztrálja magát a nyilvánosság számára is elérhető adatbázisba. Minden alkalommal, amikor az ember költözik, szintén kötelezik arra, hogy az adatbázist naprakésszé tegye. Ennek elmulasztása bűncselekmény.
Az adatbázisban aztán lakhely szerint bárki kereshet egy tetszőleges sugarú körön belül, a talált elkövetők neve, lakcíme, fényképe és leírása pedig minden kétséget kizáróan beazonosítja azokat, akikre oda kell figyelni. Sajnos nem mindenki tud ennek a létezéséről, de a szomszédok gyakran figyelmeztetik azokat a szülőket, akiknek a gyerekeit az ilyenek háza körül látják játszani. A képernyőfénykép a keresőoldal egyik találata.
Zoom