Egyhangú szavazással újabb három évre megerősítették Vizi E. Szilveszter akadémikust a Magyar Atlanti Tanács (MAT) elnöki tisztségében - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Nincs, de azért eltart a Fidesz - 2015-ig szlovéniai nagykövet volt az SZDSZ-alapító
A MAT szerdai, a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott tisztújító közgyűlésén az alelnökökről is döntöttek.
Szent-Iványi István a Szabad Demokraták Szövetsége alapítója és a párt ügyvivője, majd az Országos Tanácsának elnöke. 1990 és 2004 között országgyűlési képviselő. 1994 és 1997 között a Külügyminisztérium politikai államtitkára, 1997 és 2002 között a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, 2002 és 2004 között a Magyar Országgyűlés Európai Integrációs Bizottságának elnöke, majd 2004 és 2009 között az SZDSZ európai parlamenti képviselője volt. Az Európai Parlamentben a Külügyi és a Költségvetési Bizottság tagja, valamint a Koreai-félsziget Delegációjának alelnöke. 2009 és 2015 között a Külügyminisztérium állományában dolgozott, 2010. január 25. és 2015. január 31. között Magyarország ljubljanai nagykövete volt, majd belépett a Fodor Gábor által alapított Magyar Liberális Pártba, ahol a párt külpolitikával foglalkozó szakpolitikusa lett.Ennek nyomán Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete, Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára, valamint Felkai Anna, Hardy Ilona, Szentiványi Ágnes, Csóti György, Erdős André, Szent-Iványi István került be az elnökségbe.
A felügyelőbizottság elnökének Kovács Árpádot, tagjainak Stadler Jánost és Vogel Dávidot választották meg.
A tisztújítást követően Vizi E. Szilveszter megköszönte a tagság bizalmát, és megerősítette: a szervezet a továbbiakban is Magyarország NATO-tagságának, az abból fakadó feladatok ismertetésének, az észak-atlanti szövetséggel összefüggő ismeretterjesztésnek szenteli tevékenységét.
Vizi E. Szilveszter azt mondta: "a magyar kormány kulcsfontosságúnak tartja a nem kormányzati szervezetként működő MAT működését, amely az elmúlt években számos jelentős konferenciát, rendezvényt tartott, és lehetőséget nyújtott az atlanti gondolatok, eszmeiség hirdetésére".
A szervezet elnöke kiemelte az együttműködést a Honvédelmi Minisztériummal, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, és szólt arról, hogy az elmúlt évben kiemelkedő kapcsolatot alakítottak ki az Emberi Erőforrások Minisztériumával is.
Kitért a NATO-tagországok Magyarországra akkreditált külképviseleteivel való együttműködésre is. Ezek közül kiemelte, hogy az Egyesült Államok nagykövetsége rendszeresen részt vesz a MAT rendezvényein, Colleen Bell nagykövettel személyesen is jó kapcsolatokat ápolnak - olvasható a közleményben.
(MTI - Wikipédia)