Murányi Marcell, a Népszabadság volt főszerkesztője 2015. március 30-án Budapesten, a VII. kerületi Rottenbiller utca és István utca kereszteződésében sodort el egy kerékpárost, majd továbbhajtott. A baleset miatt az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolta meg. Ügyében hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróság hozott ítéletet.
Zoom
Nem felelnek ezek semmiért
Murányi Marcellt a bíróság egy év nyolc hónap fogházbüntetésre ítélte, két évre felfüggesztve. Emellett két évre eltiltották a járművezetéstől.
Mint arról beszámoltunk, az 59 éves biciklis a balesetben olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy április 26-án a kórházban elhunyt. Murányi Marcell a sajtóból tudta meg a hírt, és május 13-án lemondott a Népszabadság főszerkesztői posztjáról.
Zoom
Szegény főszerkesztő úr nem vette észre, hogy elgázolta áldozatát...
Zoom
...mert hát az eső, a látási viszonyok, és főleg az a gazember, valami Bach
Az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint a biciklis a baleset miatt koponyatörést és agyzúzódást szenvedett. És bár az állapota napról napra javult, a kórházban váratlanul tüdőgyulladást kapott, ami a szakértő szerint is hozzájárulhatott a halálához.
Murányi ügyvédje az első tárgyaláson azért indítványozott új bizonyítást, hogy kiderüljön, az áldozat pontosan mikor kapott tüdőgyulladást. Kérdés ugyanis, hogy a fertőzés milyen mértékben okozhatta a biciklis halálát. Nyilván az már nem volt kérdés, hogy miért hajtott el a helyszínről, cserbenhagyva áldozatát.
Zoom
Melegh Gábor otthonosan mozog szar emberek mosdatásában
A volt főszerkesztő nagyjából 29-32 km/órás sebességgel, a kerékpáros pedig körülbelül 15 km/órával haladt az ütközéskor. Murányi a rendőröknek azt mondta, hogy hallott puffanást, de azt hazudta, a csomagtartójában borult fel egy doboz. Korábbi vallomásában a frontra és a vérnyomására is hivatkozott, ami szerinte lelassíthatta a reakcióidejét.
Zoom
A Rezesova-ügyben is előadta, hogy tulajdonképpen az áldozatok voltak a hibásak
A szakértő szerint az esős időjárás, a vizes aszfalt és a kedvezőtlen látási viszonyok is befolyásolhatták azt, amit szegény Murányi az autóból észlelt.
A baleset előtt körülbelül másfél másodperce volt arra, hogy egyáltalán észlelje a biciklist, vagy annak lámpáját, amit viszont kanyarodás alatt kitakarhatott az autó A-oszlopa.
Zoom
Veheti a kabátját, irány haza. Szabadon
A újságíró vezetés közben állítása szerint Bachot hallgatott, ami szintén megtéveszthette. A szakértő szerint ezért is hihette a puffanásra azt, hogy csak a csomagtartóban levő doboza dőlt fel. A sofőr csak akkor tudta volna a hanghatást a baleset gondolatához kötni, ha előtte látta volna a biciklist. Műszaki szempontból pedig nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a vezető érzékelte a kerékpáros jelenlétét – mosdatta már az első tárgyaláson a Népszabadság-főszerkesztőt a "szakértő", amin talán még meg is lepődnénk, ha nem tudnánk, hogy Melegh Gábornak hívják.
(Velvet nyomán)
Előzmények:
Melegh Gáborról: