"Illúzió azt gondolni, hogy a menekültekkel kapcsolatos kérdéskörben a problémát el lehet tüntetni azáltal, hogy az államot egy vezérelvre épülő állammá változtatjuk, ahogy azt Orbán (Viktor) teszi" - mondta Christian Kern, aki Reinhold Mitterlehner alkancellárral közösen tartott sajtótájékoztatót a kancellári hivatalban.

Az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ) elnöklő Kern az osztrák államfőválasztással kapcsolatban elmondta, hogy lát ugyan különbséget a vidék és a város között, de "az ország megosztottságáról nincs szó".
Az ausztriai elnökválasztást szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott független államfőjelölt nyerte meg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hoferrel szemben.
Szijjártó mélységesen csalódott
Mély csalódást okoz Christian Kern keddi kijelentése - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján.
A tárcavezető kiemelte: az előző kancellár "elfogadhatatlan módon a 20. század legsötétebb diktatúrájához hasonlította Magyarországot", és ő már ugyan nincs hivatalban, de az új kancellár sem hozott kultúraváltást. Európaiatlan, elfogadhatatlan, ha valaki Magyarországot és a magyarok által megválasztott miniszterelnököt bármilyen módon "kapcsolatba hozza az elmúlt évszázad legszörnyűbb és legsötétebb diktatúráira utaló kifejezésekkel" - fogalmazott.
Szijjártó Péter kifejtette: frusztráltság és képmutatás jellemző az osztrák belpolitikára a bevándorlási válság kezelésével kapcsolatban. Miközben az egyik legnagyobb vita arról folyik, hogy építhet-e "szárnyas kapukat" Ausztria a Brenner-hágón - ami lehet, hogy jogos és indokolható döntés -, a kancellárnak nem kellene ilyen kijelentéseket tennie - mondta.
Az osztrák elnökválasztással kapcsolatos kérdésre a külügyminiszter közölte: az egyetlen dolog, amit Magyarország tehet, hogy tiszteletben tartja az osztrák nép döntését.
(MTI)
Korábban írtuk: