Higgadt hangnemet az orszá­ggyűlési képviselői csoportban és tematikus napokat szeretne meghonosítani az Országgyűlésben a Jobbik új frakcióvezetője. Volner János a Magyar Időknek elmondta: a parlamenti munkában mindenkire számít, Dúró Dórában pedig a „nemzeti oldal” egyik leendő felső vezetőjét látja.

Annak ellenére, hogy frakcióvezetői posztot kapott, valamint alelnök is lett Volner János, nem érzi magát abszolút nyertesnek. Mint fogalmazott, a tisztújító kongresszus győztese a Jobbik, mert nagyon fontos volt, hogy lezárják a néppártosodásról szóló vitát. Véleménye szerint az ellenfeleik gerjesztettek mesterséges törésvonalat a radikálisok és a néppártiak között. Saját példáját említette, miszerint ugyanahhoz a felszólalásához gratulál az utcán az MSZP-szavazó és Tyirityán Zsolt is, a Betyársereg vezetője.
Ez már a hídépítés politikája – tette hozzá. Nem lepte meg, hogy őt választotta a pártelnök utódjának a frakció élére. Nagyon fontos, hogy az előző ciklusban is dolgoztam általános frakcióvezető-helyettesként Vona Gáborral, most le kell vennem a válláról azt a terhet, amit egy frakció technikai működtetése jelent. Kreatívnak kell lenni, megfelelő szakmaisággal kell képviselni az álláspontunkat, számos új ötletem van, amit szeretnék meghonosítani – fogalmazott Volner János. Elmondta, szeretne több tematikus napot kezdeményezni a parlamentben, ami eddig nagy sikert aratott.
– Egy téma mentén „sorozzuk meg” majd a kormányt különféle területeken – tette hozzá. Kiemelte: Vona Gábor ősztől ugyan nem lesz frakcióvezető, de alkalmanként felszólal majd az Országgyűlésben, és „annak meglesz a súlya, mikor a pártelnök szólásra emelkedik.” Cáfolta, hogy megosztott lenne a frakció, úgy érzi, sikerül majd együtt dolgoznia mindenkivel.
– Tapasztalt vezető vagyok, párton belüli támogatottságom is azt jelzi, hogy szót értek az emberekkel. Egy politikus szeretné mindig saját képére formálni a pártját, azt szeretném, ha higgadt hangnemben képviselnénk mindig az álláspontunkat, hogy ez a stílus honosodjon meg a Jobbiknál, mert me­ggyőződésem, hogy akkor tudjuk átvenni a Fidesztől a kormányzást – fogalmazott. Arról is kérdeztük az alelnököt, mi lehet annak az oka, hogy Vona Gábort két évvel ezelőtt a küldöttek 95 százaléka támogatta, most viszont ez 80,3 százalékra csökkent.
– A tagság egy része nyilván haragszik, mert nem tudta az alelnökjelölés jogát gyakorolni, ugyanis Vona Gábor élt a vétójogával, de azt is látni kell, hogy ez a harag megfelelő magyarázatok után meg fog szűnni. Hozzátette: közösségi oldalán is megfogalmazta, hogy senki sem sértődhet meg csak azért, mert személyi vitája volt valakivel. Dúró Dórával kapcsolatban elmondta, beszélt vele, és továbbra is számít a munkájára, mert rendkívül értékes embernek tartja.
– Egy háromgyerekes anyuka, aki rendkívül nagy munkabírású, fiatal kora ellenére hihetetlen nagy politikai érzékkel rendelkezik, azért is tartom nagyon fontosnak, hogy megmaradjon a frakcióelnökségben, mert ki fogjuk őt nevelni felső vezetőnek a nemzeti oldalon – jelentette ki Volner János.
Az elnökség összetételéről azt mondta, elégedett a megválasztott alelnökökkel, erős és a saját területükön domináns embereket, nem „bólogató Jánosokat” emelt maga mellé Vona Gábor. Az új testület holnap tartja első ülését.
– Az én feladatom nemcsak az, hogy a frakcióvezetést átvegyem, hanem a párt átszervezésére és professzionalizálására is javaslatot teszek, a következő elnökségi ülésre már egy szervezeti ábrával és kidolgozott tervvel érkezem. Hozzátette: sokszor azt látták, hiába volt kreatív a Jobbik, de a gyakorlati megvalósítás nem volt eléggé hatékony.
Példaként a „Férfiak 40” programot említette, amit nem tudtak átvinni kampánytémává. Volner János a párt irányítási rendszerét egy vállalat működtetési elve alapján végezné, 17 ezer taggal ugyanis olyanok, mint egy nagy cég – tette hozzá. Azzal nem kíván foglalkozni, hogy a sajtó támadja, megismételte, hogy nincs köze adócsalási ügyhöz. – Sajnálom, hogy ilyen a magyar közélet, de aki elöl áll, azt lövik – tette hozzá.
(Magyar Idők)