Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának utolsó ülésén készítik elő az alaptörvény hatodik módosítását, amely új különleges jogrendként létrehozná a terrorveszélyhelyzetet, de a hét folyamán a költségvetésről és az élelmiszer-rezsicsökkentésről is szavaznak majd a képviselők.
A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációk és azonnali kérdések követnek. A képviselők a hétfői ülésnap végén a kedden elfogadni tervezett javaslatok bizottsági módosító javaslatairól tárgyalnak.
Az alaptörvény hatodik módosításáról a második ülésnapon várható döntés. A módosításra a Fidesz-KDNP hivatalos indoklása szerint azért van szükség, mert a honvédség csak egy, az alaptörvénybe foglalt, új különleges jogrend esetén válhat bevethetővé terrorveszélyhelyzetben.
A jövő évi költségvetésről is szavaz az Országgyűlés, mégpedig két lépésben. Kedden elsőként a nemzetgazdasági miniszter indítványához benyújtott módosító indítványokról döntenek, a zárószavazásra pedig június 13-án, hétfőn kerül sor.
A 2017-es adócsomagról szintén a második ülésnapon határoznak. A kormány ebben a javaslatában kezdeményezi a baromfihús, a tojás és a friss tej áfájának öt százalékra, az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfájának 18 százalékra mérséklését.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi tevékenységéről szóló beszámolóját szerdán vitatják meg a képviselők, majd a következő hétfőn, szintén szavazásokkal folytatják munkájukat.
(MTI)