/Bővített hír/
Átadta a Jobbik elnökségének a képviselői mandátumáról szóló lemondó nyilatkozatot Novák Előd.
Zoom
A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az elnökség szerint augusztus 31-ig nincs lehetőség mandátuma jogerős leadására az Országgyűlésnek, mert a június 13-ai plenáris zárónapig nem tudnák pótolni a helyét egy jogerős NVB-határozattal, ami az új mandátum kezdetét jelentő eskü előtt még szükséges, azonban önkéntes tartalékos kiképzése miatt addig is szünetelteti megbízatását, és javadalmazást sem vesz fel.
Novák úgy fogalmazott, be kellett látnia, hogy Schiffer Andráshoz hasonlóan a "magamfajta idealistáknak nincs helyük a mai politikában, talán egy komolyabb paradigmaváltás, egy komolyabb, radikális változás kell hogy eljöjjön a politikai életben ahhoz, hogy mi is megtaláljuk a helyünket". (Az alább látható schifferes kép történetét itt meséli el az érintett.)
Zoom
Elmondása szerint a határvédelemben szeretne tevékenykedni, vállalkozás indítását fontolgatja, és több időt fog családjával tölteni.
Beszámolt arról is, hogy a párt elnöksége szerdán egyhangúlag a mandátum visszaadására szólította fel. Ezzel összefüggésben megjegyezte: az új elnökségben kicsit papírformaszerűek azok a döntések, amelyeket Vona Gábor pártelnök előzetesen jelez.
Sajnálatának adott hangot, hogy nem jöhet létre a párton belül az a jótékonysági szervezet, amelyre egy évi jövedelmét kívánta felajánlani. Kifejtette, hogy ezt a cigánybűnözés áldozatainak megsegítésére akarta életre hívni, mert értékelése szerint az állam kettős mércét alkalmaz, és nem gondoskodik az érintettekről.
Novák Előd elmondta azt is, hogy a vitákat lezártnak tekinti, és nem tud arról, hogy a pártból kizárnák, így aktivistaként folytatja tevékenységét. Szerinte a tisztújítást megelőzően túl sok jelölést kapott ahhoz, hogy képviselő maradhasson. Kijelentette: az alelnöki programjában leírt állításait fenntartja, és emelt fővel távozik.
Zoom
A Jobbik volt alelnöke kérdésre azt is leszögezte: új párt alapítását vagy választáson függetlenként indulást nem tervez. Rögzítette azt is, hogy több médiaszereplést nem vállal. Elmondása szerint bár sokan provokálják, hogy mivel már nincs mit vesztenie, teregesse ki a Jobbik szennyesét, alapítson új pártot, azonban ő a Jobbikot saját gyermekének tekinti, mely mellett kitart, az új elnökségnek pedig sok sikert kívánt az ígért választási győzelem eléréséhez.
A politikus legnagyobb sikerének nevezte az álláshalmozás tiltását, vagyis a képviselői összeférhetetlenségi szabályokat, és a legfontosabb törekvései között említette a mentelmi jog eltörlését és a politikusok viszahívhatóságát. Megjegyezte: utóbbi esetén nem maradhatott volna a parlamentben Gyurcsány Ferenc vagy a “Párbeszéd a mandátumért” politikusai.
A Dúró Dórára vonatkozó kérdésre azt mondta: minden támogatást megad a feleségének a folytatáshoz, és bízik abban, hogy képes lesz rá.
Novák Elődöt faggatták korábbi akcióiról is. Az uniós zászló elégetéséről azt mondta: arról Szabó Gábor pártigazgató javaslatára azt megelőzően az elnökség döntött, és a Szabadság téri szovjet emlékmű elbontására tett kísérletről is azt megelőzően tájékoztatta az elnökséget, amelynek nem volt ellenvetése.
Megkérdezték arról a korábbi tervéről is, miszerint babarádiót indítana. Azt felelte, hogy az ötletet a gyermekeivel autózás adta, azonban ez megmarad vágyként, mert nem hiszi, hogy túl nagy eséllyel pályázna a Médiatanácsnál az általa képviselt vállalkozás.
(MTI nyomán, képek: Béli Balázs)
Frissítés: a teljes sajtótájékoztató:
2. frissítés: Vona Gábor sajtótájékoztatója:
A Jobbik elnöke a szervezeti reformot nevezte a következő időszak legfontosabb tennivalójának szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Vona Gábor megerősítette, hogy a párt országos elnöksége egyhangúlag döntött arról, hogy Novák Elődöt visszahívja parlamenti mandátumából, azonban ez csak “egyfajta formalitás” volt, mivel a politikus maga jelezte, hogy visszaadja képviselői megbízatását.
A lépést indokolva úgy fogalmazott: a bizalmi légkör úgy sérült, hogy nem helyreállítható, a közös munka nem folytatható. Súlyosságához képest mindkét fél méltósággal kezeli a helyzetet – értékelt.
Hozzátette: a megüresedő mandátumról őszig döntenek, még mérlegelik, ki tudja a leghatékonyabban segíteni a pártot.
Az ellenzéki pártvezető elmondta, hogy mostantól a strukturális reformokkal foglalkoznak; szeptembertől személyesen irányítja a kormányzati felkészülést, és nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a nemzetközi kapcsolatok építésére, Volner János pedig átveszi a frakció vezetését. Ismét kiemelte: 2018-ban le akarják váltani a kormányt.
Kérdésre elmondta, hogy Dúró Dórával kedden egyeztetett, és továbbra is számít a munkájára, Novák Előddel szemben pedig nem indul etikai eljárás.
Arra a felvetésre pedig, hogy Novák Elődöt az alelnöki jelöltállítás során sokan támogatták, azt felelte: a frakció bizalmi szavazása is elég magas arányú volt, hogy egyértelmű helyzetet teremtsen.
Vona Gábort kérdezték Kovács Béla EP-képviselő ügyéről is, amire válaszul közölte: azóta sem kaptak tájékoztatást a hatóságoktól, a politikus pedig azt mondta, hogy nem igazak a kémkedésről szóló vádak.
Nagyon várja, hogy ez a jogi ügy véget érjen – folytatta -, s amennyiben a vádak igazak, tudja, mi a dolga. “A Jobbikban ügynököknek, kémeknek nincs helye” – jelentette ki. Arra pedig, hogy a képviselő sajtóhírek szerint szexuálisan zaklatta munkatársait, azt válaszolta, nem tud ilyenről, s ha a bíróság erről dönt, akkor tud lépni.
A Jobbik volt alelnökének utolsó parlamenti felszólalása: