Idén január és június között listaáron összesen 4,4 milliárd forintot költött a kormány "társadalmi célú" hirdetésekre a különböző tévécsatornákon. Majdnem minden pénz Fidesz-közeli csatornákhoz és a közmédiához vándorolt, összesen kilenc helyre. A TV2 járt a legjobban.
Zoom
A kilenc csatornából öt a közmédiához tartozik, három egyértelműen kormányközeli, és az ATV-nek is jutott némi pénz.
A TV2 kapta a legtöbb hirdetést: az "Andy" Vajna tulajdonában álló csatornán január óta több mint 2200 alkalommal ment le kormányzati szpot, listaáron összesen 3,68 milliárd forint értékben. Ez egyes napokon akár 25 társadalmi célú hirdetést is jelenthetett.
Az állami szpotok érintették a tavaly indult kvótaellenes kampányt, aztán a "működő reformokról" szóló kommunikációt, majd májustól az “Üzenjünk Brüsszelnek!” szlogenű kampányt.
Januárban 257 millió, februárban 705 millió, március 725 millió, áprilisban 1,3 milliárd, májusban pedig 688 milliót fizettek csak ennek a televíziónak.
A listaárakhoz képest a televíziók mindig jelentős kedvezményeket adnak a hirdetőknek, de ezt üzleti titokra hivatkozva sosem hozzák nyilvánosságra. Két tévés piacon aktív médiaügynökség vezetője szerint a társadalmi célú hirdetésekre átlagosan 50-70 százalék kedvezménnyel szoktak számolni. Ennek alapján nagyjából 1,3-1,9 milliárd forintot fizetett a kormány a TV2-nek öt hónap alatt.
A kormány korábban sem fukarkodott a TV2 hirdetéseivel, de mióta Vajna átvette a céget, havonta százmilliós nagyságrendben kapnak megbízásokat, így a tulajdonosváltás óta már milliárdos nagyságrendben rendelt reklámokat a csatornánál a kormány.
Ehhez képest aprópénz az, ami a többi csatornának jutott. A közmédiában kevesebb szpot ment le, de ezek egyenként látványosan kevesebb pénzbe kerültek. Öt hónap alatt összesen 820-szor futottak le a kisfilmek – listaáron ezekért összesen 571 millió forintot fizetett a kormány. Érdekesség, hogy mind a közmédia, mind a TV2 hirdetési felületeit az Atmedia médiaügynökség értékesíti.
A Life Network és az Ozone Network csatornák korábban az Origó Média Zrt. megvásárlásával kerültek a New Wave cégcsoporthoz. Ezeken az adókon 1250-szer játszottak le a vizsgált időszakban náluk a kormány által társadalmi célú hirdetéseket, ezért pedig az alacsony nézettség mellett listaáron 96 illetve 91 millió forintot számlázhattak ki.
Az ATV szedegette fel a morzsákat. Ott márciustól májusig három társadalmi célú hirdetést közöltek ebből a körben, összesen 630 ezer forintos listaáron.
(HVG - 444 nyomán)