Nem volt engedély a kommunista hóhér temetésére. Biszku hamvait egy erdőben szórták szét.
Május elsején, még a vörös ünnepség előtt kora reggel és szűk körben, a nyilvánosság kizárásával szórták szét a 95 éves korában, április elején, a Mazsihisz kórházában felfordult Biszku Béla hamvait. A búcsúztatást szervező Népi Front szerint a szertartás az egykori belügyminiszter végakaratának megfelelően történt egy olyan területen, melyet Biszku nagyon kedvelt. A Bors információi szerint a szóban forgó budai erdő a második kerületben található.

A lap utánajárt, hogy mennyire felelt meg a szertartás a jogszabályoknak. A temetkezési törvény szigorú kitételeit kell betartani, ha a hamvakat temetőn kívüli területen akarják széthinteni. Szükséges hozzá a tulajdonos – az ingatlan kezelőjének, jelen esetben az önkormányzatnak – a hozzájárulása. Népegészségügyi szempontok miatt gondoskodni kell arról, hogy a hamvak biztosan a talajba mosódjanak.
Ilyen szertartásra azonban a jelek szerint nem kértek engedélyt az illetékes önkormányzattól és a még szóba jöhető másik kerülettől sem. A lap érdeklődésére a II. és a III. kerület is azt közölte, nem tudnak ilyen kérésről, bejelentés és kérés sem érkezett hozzájuk hamvak szórására.

A helyszínen a Népi Front megjelölt egy fát, de azt csak a résztvevők tudják, hol vannak pontosan '56 bosszúállójának hamvai. Így később is csak ők tudják látogatni a területet. Attól tartanak ugyanis, "a jobboldaliak meggyaláznák a nyughelyet".
A Bors úgy értesült, a kommunista szertartáson a családból csak Biszku húga, Magdolna jelent meg, két lánya közül viszont egyik sem. Megjelent továbbá az egykori miniszter legközelebbi barátja, Katrin, akinek Biszkuhoz való kötődése nem ismert.
Kapcsolódó: