Nemrég maláriával kezeltek egy a körmendi sátortáborba vitt menedékkérőt, aki a kórházi kezelése után visszakerült a befogadóállomásra – tudta meg a Magyar Nemzet. Arról nincs pontos adat, hogy eddig hány migránsnál találtak súlyosabb betegségeket.
Valóban volt egy maláriás menedékkérő Körmenden, aki a kórházi kezelése után már ismét a befogadóállomáson tartózkodik – ismerte el a Magyar Nemzetnek a Belügyminisztérium. Azután keresték meg a tárcát, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, hogy helyiek több, különböző betegségekkel kezelt menedékkérőről számoltak be a lapnak. Elmondásuk szerint a maláriás beteget a szombathelyi kórházban ápolták, de állítólag HIV-fertőzöttek és más betegségekben szenvedők is érkeznek Magyarországra. A Belügyminisztériumnál azonban csak a maláriás betegről írtak, és kiemelték, hogy a kockázatok minimalizálása érdekében minden illegális bevándorlót részletes egészségügyi vizsgálatnak vetnek alá.
– Minimális az esélye annak, hogy maláriajárvány alakuljon ki hazánkban, a malária ugyanis nem terjed emberről emberre, kizárólag fertőzött szúnyogok által lehet megbetegedni. Ilyen szúnyogpopuláció azonban nincs Magyarországon – mondta el Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője. A szakértő szerint annak az esélye is nagyon kicsi, hogy a beteg embertől megfertőződött szúnyog szaporodni tudjon, de fontos, hogy a betegeket minél előbb kezeljék.
A befogadóállomásokon elhelyezett menedékkérőket egyébként az ÁNTSZ szűri a közegészségügyi szempontból kockázatot jelentő betegségekre, például a tbc-re. Pozitív eredmény esetén szintén az ÁNTSZ határozza meg a szükséges intézkedéseket. A tranzitzónákon át érkező menedékkérők esetében ugyanakkor már a zónákban megtörténik az orvosi kontroll.
– Kétségtelen, hogy nagyon súlyos betegségeket (hepatitis, HIV-fertőzés, szifilisz) mutatott ki több vizsgálati eredmény – mondta még tavaly augusztusban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a menedékkérők szűrővizsgálataival kapcsolatban, ám óvott mindenkit az elhamarkodott ítéletalkotástól. A miniszter azután beszélt erről, hogy az egyik napilap cikke szerint az addig elvégzett csaknem 2700 vizsgálatból 51 esetben találtak például hepatitis B és C, illetve HIV-fertőzést, de tbc-s, leprás és tífuszos beteget nem regisztráltak. Röviddel később azonban „megoldódott” a probléma, hiszen a magyar–szerb zöldhatár tavaly szeptemberi, majd a magyar–horvát határ októberi lezárása után minimálisra csökkent a migránsok száma. A „nyugalom” egészen idén március–április környékéig tartott, azonban most már ismét napi száz fölött van átlagban azoknak a száma, akik illegálisan Magyarországra érkeznek, így a behozott betegségek ismét komoly kockázati tényezőt jelentenek.
567 migráns „eltűnt”
A rendőrség adatai szerint múlt péntektől vasárnapig 442 határsértőt fogtak el. Közben a nyugati határnál folyamatos a Magyarországra érkezett migránsok elszivárgása: az eddig Körmendre szállított menedékkérők közül 567 ember távozott „ismeretlen helyre”.
Eközben tegnap délután ismét tüntetni kezdtek migránsok a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, mintegy száz, többségében pakisztáni bevándorló vonult és skandált, szabad tábort és szabadságot követeltek. Bakondi szerint a rendőrség megérkezett a táborhoz, de nem kellett intézkednie.
(MNO nyomán)