Azokat a migránsokat, akiket a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül elfognak fognak el, mostantól azonnal visszaküldik a tranzitzónákba, vagyis nem juthatnak be az országba. A kormány szerint az a cél, hogy még erősebb legyen a határvédelem.
A kerítés másik oldalán közben egyre több migráns várakozik. Az M1 tudósítója azt mondta: a bevándorlók többsége mindenképpen a magyar-szerb határon keresztül akar Nyugat-Európába jutni, vasárnap már vonattal is indultak Belgrádból Magyarország felé, amire hónapok óta nem volt példa.
A bevándorlók közül többen értesültek már a magyar határon tervezett újabb szigorítástól, és attól tartanak, hogy Szerbiában ragadnak.
A mélységi határőrizet bevezetéséről Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta: ez azt jelenti, hogy azokat a migránsokat, akiket a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül elfognak, visszakísérik a határkerítésen található kapukig, és útbaigazítják őket a legközelebbi tranzitzóna felé. A főtanácsadó hozzátette: a törvénymódosításnak kettős célja van.
A korábbi gyakorlat az volt, hogy azok a migránsok, akik bejutottak Magyarországra, ha bizonyíthatóan bűncselekményt követtek el, őrzött befogadóközpontokba – Békéscsabára, Kiskunhalasra, vagy Nyírbátorba – kerültek. Ha nem követtek el bűncselekményt, akkor pedig nyílt befogadóközpontokba – Körmendre, Bicskére, vagy Vámosszabadiba kerültek és itt nyújthatták be menedékkérelmüket.
Ez azonban mostantól megváltozik, ugyanis a határtól számított nyolc kilométeren belül elfogott bevándorlók ellen – amennyiben nem bizonyítható, hogy bűncselekményt követtek el – szabálysértési eljárás indul, és visszakerülnek a kerítés túloldalára, ahol csak a kijelölt tranzitzónában adhatják be menedékkérelmüket. Azaz - elvileg - kevesebb migráns lesz Magyarország területén.
(MTI nyomán)