A román médiahatóság kedden engedélyezte, hogy Andrew G. Vajna három meglévő és öt tervezett tévéadója Romániából sugározzon műsort – közölte a Népszabadsággal Turos Lóránd, a romániai Audiovizuális Tanács (CNA) tagja.
A szervezet honlapja szerint a CNA kedden hatodik napirendi pontként tárgyalta a Chili TV, az Izaura TV, a Joy TV, a Kiwi TV, a Mozi+, a Prime, a Super TV2 és a Zenebutik ügyét.
Ezek bejegyzését Vajna Romániában alapított cége, a S.C. CEE Broadcasting Co. Srl. kérvényezte. A filmügyi kormánybiztos által december végén megvásárolt tévétársaság május elején jelentette be, hogy még idén öt új csatornát indítanak, kettőt (Fem3, Pro4) átneveznek, egyet (Super TV2) pedig átpozicionálnak. A Pro4 a jövő héttől már Mozi+ néven sugároz filmeket.
Polyák Gábor médiajogász szerint ez azt jelenti, hogy a TV2-csoport nyolc csatornája Romániában lesz bejegyezve, a román médiatörvénynek kell megfelelniük és a velük szemben felmerülő esetleges panaszokat, jogsértéseket a román médiahatóság fogja kivizsgálni, viszont a hazai reklámadót nem lehet megkerülni.
A kormánybiztos mostani lépése nem egyedi: a több mint száz magyar nyelvű adó többsége külföldön van bejegyezve, az RTL kábelcsatornái például Luxemburgban. Polyák azt mondta, két szempont játszhat közre abban, hogy honnan sugároznak az adók. Az egyik a tartalmi szabályozás, a másik a médiahatóságnak fizetendő műsorszolgáltatási díj. Az előbbi sokkal szigorúbb Romániában, jobban odafigyelnek a gyerekek jogaira, a 15-ös karikát kapó showműsorokat például csak 11 óra után lehet adásba küldeni.
Ugyanakkor a CNA elsősorban a Romániában fogható csatornákat vizsgálja, a Magyarországra „küldött" adást akkor, ha a magyar médiahatóság kérvényezi a jogsértés kivizsgálását. Kérdés, hogy a Médiatanács tesz-e majd panaszt Vajna adóival kapcsolatban. Az RTL esetében volt már erre példa, a CNA meg is büntette a társaságot, ezt követően költöztették át a csatornáikat Luxemburgba.
Viszont könnyebbséget jelent, hogy Romániában gyakorlatilag nincs, vagy minimális a műsorszolgáltatási díj, tehát Vajna ezzel a lépéssel spórolni fog.
A TV2 meglepő módon a brit népszavazással magyarázta a romániai bejelentkezést. Mint válaszlevelükben írták: „A Brexit, illetve a bővülő csatornaportfólió kapcsán a hatékonyabb működés érdekében több alternatívát is megvizsgáltunk, végül a román joghatóság mellett döntöttünk. Ugyanis a médiacégnek eddig is csak a főcsatornája volt idehaza bejegyezve, a Super TV2, a Pro4 és a Fem3 formálisan még Londonból sugározza a műsorát.
(Nol nyomán)