Az Európai Parlamentben (EP) a baloldali magyar képviselők megszavaztak egy olyan javaslatot, amely új adót irányoz elő a migránsválság kezelésére és pénzbüntetést azoknak az államoknak, amelyek elutasítják migránsok kényszerbetelepítését - mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján szombaton.
A költségvetési bizottság javaslatát a héten szavazta meg az EP, és benne a magyar baloldali pártok, az MSZP, a DK, az Együtt és az LMP európai parlamenti képviselői. A javaslat szerint minden tagállamnak részt kell vállalnia a bevándorlók elosztási mechanizmusában - ismertette a kormánypárti politikus.
Soros György két hete hasonló javaslatokat fogalmazott meg az EP-ben - fűzte hozzá.
Hollik István emlékeztetett arra, hogy a migránsok kényszerbetelepítésétől elzárkózó tagállamoknak migránsokként 78 millió forint büntetést kell fizetniük, miközben a 2014-2020 közti fejlesztési időszakban egy magyar állampolgárra hozzávetőleg egymillió forint uniós támogatás jutott.
A kormánypárti politikus szerint Brüsszel elvesztette kapcsolatát a valósággal, hiába a brit népszavazás, a növekvő elégedetlenség, Brüsszel Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével az élen továbbra sem hallgatja meg az európai embereket.
Ezt az adót és a büntetést a magyar emberektől vennék el, az ezt megszavazó baloldali magyar EP-képviselők tehát hátba támadták Magyarországot - hangsúlyozta a kormánypárti politikus.
Mindez mutatja, hogy egyre nő a magyar kvótanépszavazás jelentősége; október 2-án, először az EU-ban a magyar emberek mondhatják el véleményüket az unió bevándorláspolitikájáról - tette hozzá Hollik István.
A kormánypárti politikus kérdésre válaszolva elmondta, hogy a balatoni fejlesztésekre szánt 300 milliárd forinttal kapcsolatos döntés csak technikai jellegű, az összeg rendeltetése nem változott.
Arra a felvetésre, hogy Magyarországot egyes várakozások ellenére sem vette ki a "bóvli" kategóriából a Moody's nemzetközi hitelminősítő, Hollik István annyit mondott: a magyar állampapírok forgalma azt mutatja, hogy a befektetők már régóta megbízhatónak tartják a magyar gazdaságot. Csak remélni lehet, hogy ezt előbb-utóbb a hitelminősítők is belátják.
A kormányátalakításra vonatkozó sajtóhírekkel kapcsolatban a politikus leszögezte, hogy pártja támogat minden olyan kezdeményezést, mely jobban szolgálja az emberek érdekét, így ezt is, de az átalakítás részleteit nem kívánta kommentálni.
Arra a kérdésre, hogy Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármestert, a párt budapesti elnökét, az előző ciklusban országgyűlési képviselőjét "homofób" Facebook-bejegyzése után is alkalmasnak tartják-e kommunikációs vezetőnek, Hollik István annyit mondott: a bejegyzés egy magánemberé, megsértett családapáé, és ha Ungár Klára nem sértette volna meg, nem került volna sor erre a méltatlan színvonalú vitára.
Arra a felvetésre, mit szólnak ahhoz, hogy a rendőrség nem hallgatta ki Kubatov Gábort, a Fidesz alelnökét, pártigazgatóját a vasárnapi népszavazás kezdeményezésével kapcsolatos visszaélés ügyében, Hollik István úgy reagált: rendőrségi döntéseket nem kommentálnak.
Reagált a Jobbik: Fidesz mást mond és mást tesz
Mióta Varga Mihály nyilvánosan is elismerte, hogy akár több százezer unión kívüli bevándorlónak kívánnak Magyarországon munkát, adókedvezményt és lakhatási támogatást biztosítani, teljesen hiteltelenné vált a Fidesz a kvótanépszavazás kérdésében. Napnál világosabb, hogy a Fidesz továbbra is azt vallja, amit Varga Mihály már egyszer kijelentett: „Amit Brüsszel kér tőlünk, az szükségtelen, méltánytalan és igazságtalan, de teljesítjük!”
A betelepítést a hosszadalmas, bizonytalan kimenetelű és 5 milliárdba kerülő népszavazás helyett a Jobbik kezdeményezésével, azaz egy gyors, biztos és ingyenes megoldással, az Alaptörvény módosításával kell meggátolni - áll a Jobbik közleményében.
(Kuruc.info - MTI)