A múlt héten bejelentett kormányzati átalakításokról találgatnak a mai hetilapok, és egészen másképp értelmezik a Miniszterelnökség vezérével történteket.
Orbán Viktor már a 2018 utáni időkre készül, és kijelölte a két lehetséges miniszterelnököt az új kormányzati rendszerrel, írja a Heti Válasz. A lap szerint amennyiben a Fidesz nem tud egyedül kormányt alakítani, és koalícióra kényszerül, akkor választási eredménytől föggően az MSZP-nek Varga Mihályt, a Jobbiknak Lázár Jánost ajánlják majd kormányfőnek. Ennek a stratégiának a része a kormányátalakítás, azon belül is a leosztott szerepek: Varga visszafogottsága, Lázár EU-ellenes kiszólása, némely ügyekben a kormányénál keményebb álláspontja.
A Figyelő szerint Lázárt Orbán még "pótminiszterelnökként" is el tudja képzelni, ami azt jelenti, hogy leadja a személyes feladatait, majd minden tárcánál ő képviseli Orbán elképzeléseit. A lap azt írja, az új feladatkörével ez 50 százalékban megvalósult, az egész átalakítás célja pedig, hogy Orbánnak "ne kelljen annyit kormányoznia, többet tudjon politizálni". A Figyelő szerint az nem volt kérdés, hogy a másik pozícióra Vargát jelöli Orbán. A kormányfő korábban is több gazdasági kontrollfeladatot akart adni a miniszterének, és most "hivatalosan is kijelölték a játszótér területét".
A lap mellékesen megjegyzi: "egyre erősebb az igény a Fideszben, hogy akik meghatározzák a pártot a választók szemében, szabjanak határt a Fidesz értékrendjétől távol eső politikaközeli üzletemberek (Habony, Vajna) sokszor magamutogató dorbézolásának". Ezzel egybeesik a lapban megjelent Lázár-interjú egyik fő üzenete is.
A HVG egészen másképp látja a dolgokat, és arra hívja fel a figyelmet címlapján, vezércikkében és nagy cikkében is, hogy Lázártól összességében 6000 milliárd forintos területet vett el Orbán, egyebek mellett az uniós pénzek, a takarékszövetkezetek és az MFB felügyeleti jogkörének átalakításával. "A kormány kommunikációja megpróbálja elvenni Lázár kisemmizésének élét" - értékeli a kormányátalakítást a lap. Egy másik cikkében pedig azt írja, a két kis kabinet Orbán kézivezérléssel történő kormányzását erősíti, és a minisztereket fokozza le.
(Index)