A Debreceni Zsidó Hitközség több értékes debreceni ingatlanát is elveszítheti, ha nem tudja törleszteni a kölcsönt, amit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől (Mazsihisz) vett fel – értesült a Hajdú-bihari Napló. A 95 millió forintos hitelre Horovitz Tamás elnök indoklása szerint a hitközség tavaly befejeződött fejlesztései miatt volt szükség, a június végi határidőre azonban csak 33,5 milliót törlesztettek.
A hitközség több tagja sérelmezi, hogy csak utólag értesültek a kölcsönről. Heisler András Mazsihisz-elnök a lapnak azt mondta, elveszítette a bizalmát Horovitzban, s felszólította, mondjon le a szövetség alelnöki tisztéről. Ám ezzel együtt is megállapodás született: a részletfizetésre szigorú ütemezést kapott a hitközség.
Zoom
Horovitz Tamás a felújított Kápolnási utcai zsinagóga avatásakor (Fotó: Derencsényi István)
Jogi következményeket helyezett kilátásba Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke arra az esetre, ha a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) nem fizeti vissza a szövetségtől felvett hitelt. Az elnök Horovitz Tamáshoz, a DZSH elnökéhez írt levele szerint ugyanis felmerül a gyanúja annak, hogy Horovitz olyan összegű kölcsön visszafizetését vállalta, amiről már a szerződés aláírásakor tudta – írja –, hogy nem fogják teljesíteni. Büntetőfeljelentést természetesen nem tettek az ügyben – tudta meg a Napló Heisler Andrástól.
Felújítások 600 millió forint értékben
A helyzet Horovitz Tamás magyarázata szerint az uniós fejlesztési program miatt állt elő, aminek köszönhetően a debreceni zsidóság egyedülálló lehetőséghez jutott: több mint 600 millió forint értékben újult meg a Pásti és a Kápolnási utcai zsinagóga, illetve a Bajcsy-Zsilinszky utcai székház. Utóbbiban zarándokszállást is kialakítottak. A pénz azonban nem volt elég. Az elnök állítja: előre nem látható kiadások, pótmunkák adódtak, el nem számolható költségek jelentkeztek. A pályázat utófinanszírozású volt, s tavaly év végére a projekt lezárása miatt minden számlát ki kellett fizetni. Ezért fordult a Mazsihiszhez, amely igyekezett is segíteni. 95 millió forintos kölcsönt juttatott a DZSH-nak. A debreceni hitközség több tagja szerint viszont erről csak utólag értesültek.
„Gyorsan kellett dönteni”
Heisler András a megyei lap érdeklődésére azt mondta: az utolsó pillanatban érkezett hozzájuk a kérés, gyorsan kellett határozni. Ugyan a vállalkozások által benyújtott számlákat látták, de a folyamatot egészében nem volt lehetőségük kontrollálni, ezért például banki biztosítékjellegű garanciákhoz kötötték a hitelt. Ezt idén június 30-ig kellett volna visszafizetni, ám addig mindössze 33,5 millió forintot törlesztettek. A Szombat című zsidó kulturális havilap információi szerint a pénzt egy magánszemély számlájáról utalták. A DZSH-t közel tíz éve vezető Horovitz Tamás ezt tagadja, mint ahogy az újság azon állítását is, hogy a kölcsön zálogaként bejegyzett Békessy Béla utcai lakás nem a hitközség tulajdona.
Zoom
A felújított Kápolnási utcai zsinagóga (Fotó: Molnár Péter)
Horovitz – aki egyébként a Mazsihisz alelnöke is – és Heisler András júniusi levelezése komoly pengeváltásról tanúskodik (erről bővebben lentebb olvashatnak). Ennek ellenére új megállapodás született a Mazsihisz vezetősége és a DZSH-t képviselő elnök között. Heisler úgy fogalmazott, szigorú ütemezés szerint kell törleszteni a kölcsönt, három értékes debreceni ingatlanra pedig jelzálogjogot jegyeztek be. A tárgyalás részleteiről azt mondta, Horovitz Tamás a hitel egy részének elengedését kérte, ehhez azonban a szövetség vezetősége nem járult hozzá. Ezenkívül ragaszkodtak a beruházásra vonatkozó teljes átvilágításhoz, melyet a vezetőségi döntés szerint a DZSH köteles tűrni.
Horovitz azt mondta, a Mazsihisz elöljáróságával abban egyeztek meg, hogy az év végéig 60 millió forintig fizetik vissza a kölcsönt, a fennmaradó részt pedig a jövő évtől törlesztik. Ez szerinte nem veszélyezteti a hitközség működését. Azt az értesülésünket ugyanakkor megerősítette, hogy a megállapodás értelmében a hitelre három, a hitközség tulajdonában álló Bajcsy-Zsilinszky utcai ingatlan zálogjoga nyújt fedezetet.
Persze hogy nincs értelme felelősségről beszélni
Arra a felvetésre, hogy mennyiben érzi magát morálisan felelősnek a kialakult gazdasági helyzet miatt, Horovitz Tamás lényegében kitérő választ adott. Azt felelte ugyanis, hogy az elmúlt években olyan kapcsolat alakult ki a város és a többi felekezet vezetőivel, ami példa nélküli, miként a hitközség zsinagógáinak, épületeinek fejlődése is. Ezen dolgozott, e helyzetben pedig nincs értelme felelősségről beszélni.
Fokozódó feszültség
Az, hogy igazak-e a hírek, amelyek szerint nincsenek jelentős pénztartalékai a DZSH-nek, hamar kiderülhet. A Mazsihisz elnöke ugyanis arról tájékoztatott, hogy az első törlesztőrészlet már augusztusban esedékes lesz (a diszpolgar.hu közgyűlési tudósítása szerint izraeli támogatásra számít Horovitz). Heisler azt is leszögezte, az ügyben azért nyilatkozott, mert a Mazsihisznek nincs oka a titkolózásra, különösen hogy az átláthatóságot kérte korábban számon a hitközség elnökén is. Kérdés, hogy a fejlemények megnyugtatják-e a debreceni zsidóságot. Számos jel arra utal, hogy az egyébként is megosztott közösségben a feszültség inkább fokozódni fog - aggódik a megyei lap.
Zoom
Kóser Lajos és Horovitz Tamás
Horovitz nem mond le
A hitel témát szolgáltatott a Debreceni Zsidó Hitközség június 5-i közgyűlésén is. Azon ugyanis részt vett Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, aki felszólalt az ülésen, s azt javasolta, ne szavazzanak a pénzügyi beszámoló elfogadásáról. Ezt Horovitz a hitközség életébe való páratlan durva beavatkozási kísérletnek minősítette (a hitközségek autonómiát élveznek, nem alárendelt egységei a Mazsihisznek – Haon megj.), és vizsgálatra kérte Heislert. Ő válaszlevelében azt rótta fel Horovitznak, hogy nem biztosította az átláthatóságot, illetve azt is megkérdőjelezi, hogy volt-e egyáltalán joga ilyen mértékű hitel felvételére a közgyűlés határozata nélkül (a lap forrásai szerint kétmillió forint felett közgyűlési határozatra volna ahhoz szükség). Ezen kívül Heisler és Kunos is szemére vetette, hogy a DZSH elnöke annak ellenére sem adta át az uniós pályázat online kódját, hogy arra többször kérték. A lap ezt firtató kérdésére Horovitz azt mondta, szerinte az a kölcsön szempontjából indifferens. Megjegyezte, úgy látja, vannak, akiknek nem tetszik, hogy az infrastruktúra, s ezzel a hitközség is erősödött, ami nem mindenki számára kívánatos.
A diszpolgar.hu egyik cikkéből kiderül: Heisler egy körlevélben bizalomvesztésről írt Horovitz személye kapcsán, sőt, a Mazsihisz alelnöki pozíciójáról való lemondásra szólította fel. Az rre vonatkozó kérdésre Heisler azt felelte, az álláspontja nem változott. A DZSH elnöke a lépést úgy kommentálta, hogy ez az elnök véleménye, a kérdés nincs napirenden, mint ahogy a debreceni hitközség éléről való távozása sem. Emlékeztetett, a közgyűlés elfogadta a 2015-ös beszámolóját.
(Haon nyomán)
Kapcsolódó: