A 100-130 fős csapat pénteken indult Belgrádból, és Magyarország már csak 10-15 kilométerre van - jelentette vasárnap délelőtt az M1.
Főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak pénteken délután Belgrádból a magyar határ felé gyalog, azt remélik, ha odaérnek, tovább mehetnek Nyugat-Európa felé. Az MTI belgrádi tudósítója a Belgrád külvárosának számító Zimonyban (Zemun) követte a körülbelül 300-400 fiatal férfiból álló sort, a migránsok útját a rendőrök biztosították. Mivel a közel-keleti és ázsiai illegális bevándorlók az út mellett haladnak, szükség van a rendőri felügyeletre, nehogy balesetet szenvedjenek.
A migránsok péntek délelőtt a szerb főváros autóbusz-pályaudvara melletti parkban még éhségsztrájkba kezdtek, akkor azt mondták, nem a szerbiai körülmények ellen tiltakoznak, hanem a Bulgáriában tapasztalt rossz bánásmód, valamint amiatt, hogy úgy értesültek, nem tudnak tovább menni Magyarország felé (ha Szerbiában és a Délvidéken minden rendben van, miért akarnak tovább menekülni? - a szerk.). Délután viszont legalább 300-an útnak indultak, körülbelül 200-an viszont a parkban maradtak. Előbbiek azt mondták: minden segítséget – élelmiszert, ivóvizet, takarót, ruhaneműt – megkaptak a segélyszervezetektől, ám megunták a hiábavaló várakozást, ezért keltek útra.
Frissítés: Szájukat nem eléggé leragasztó felforgatók indították útnak Mohamedéket
2. frissítés: Éhségsztrájkkal üzennek Brüsszelnek
A jelenlegi szerb-magyar határra tartanak azok a migránsok, akik még pénteken indultak el gyalog Belgrádból, hogy hazánkon keresztül folytassák útjukat Ausztria és Németország felé. A sok útközben szerzett sebesülés miatt a szerb hatóságok buszt küldtek értük, ám a mintegy 130 fős csoport inkább maga folytatta az utat Horgos felé, hogy ott 3-4 napos éhségsztrájkba kezdjenek.
Belgrádban és út közben is többen éhségsztrájkba kezdtek a péntek óta egyébként folyamatosan fogyatkozó csoportból. “Ha elérünk a határhoz, ott újra sztrájkolni fogunk, hogy így üzenjünk Európa vezetőinek, hogy nyissák meg a határt” – nyilatkozta az M1-nek a egy afgán férfi a gyaloglók közül.
Útközben a segélyszervezetek orvosai látták el azokat, akik sérüléseket szenvedtek útközben. Többen arra szánták a pihenőidőt, hogy új transzparenseket gyártsanak, amelyeken a határ megnyitását követelték.
A mintegy 140 bevándorlót Szabadkától már szerb rendőrautók kísérték, a migránsokat addig kísérő rendőrökhöz újabbak csatlakoztak.
Gyalog látványosabb
Humanitárius okokra hivatkozva a szerb hatóságok buszokat küldtek a Királyhalma és Horgos között tartózkodó migránsokért – ezt már 16 óra után jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. A szerbek a horgosi "határhoz" szállították volna a mintegy 130 migránst, ám azok nem akartak felszállni a járművekre, hiába győzködték őket hosszú időn keresztül a rendőrök.
“Három autóbuszt küldött a rendőrség, hogy elszállítsák az agyonfáradt migránsokat a horgosi határra, de ők bizalmatlanok, nem voltak hajlandóak az autóbuszokba beszállni. Úgy döntöttek, hogy gyalogosan folytatják az útjukat” – jelentette kora este az M1 tudósítója a helyszínről.
Golyóálló mellények és pajzsok
A horgosi tranzitzóna közelében több tucat sátrat állítottak fel a szerbek a migránsok számára, ugyanitt szemmel láthatóan egyre erősebb a rendőri készültség, golyóálló mellények is láthatók a rendőrökön, illetve pajzsok vannak a helyszínen.
A sorban állóknak nem tetszik
A gúnyhatárra tartó migránsok egy rendőri beszámoló szerint azt ígérték, hogy nem lesz rendbontás vagy lázongás a tervezett demonstráció során, mindazonáltal a tranzitzónánál várakozók nem örülnek az érkezőknek, attól félnek, azok hátráltatják majd őket az előrejutásban.
A "szerb-magyar határon" jelenleg körülbelül 900 migráns tartózkodik, ebből Horgoson mintegy 700-an, a Kelebiai átkelőnél pedig több mint 200-an.
(Híradó nyomán)