Semmilyen tájékoztatást nem kaptak a fótiak arról, hogy a hatszorosára bővítik a kísérő nélkül érkezett fiatal migránsoknak is helyet adó fóti gyermekotthon kapacitását. Ezt most Czibere Károly államtitkár említette meg röszkei tájékoztatóján, mire Fót fideszes polgármestere jelezte: a város tiltakozni fog, és a lakosok mellé áll. Alább a Magyar Nemzet cikke.
Zoom
Ez katasztrófa. A város tiltakozni fog – ezt mondta lapunknak Bartos Sándor, Fót fideszes polgármestere azután, hogy kiderült: jelentősen bővítik a fóti befogadóállomás kapacitását. A fóti gyermekotthonban kapnak helyet azok a fiatalkorú migránsok (pontosabban azok, akik bemondásra állítják magukról, hogy fiatalkorúak - a szerk.), akik kísérő nélkül érkeztek Magyarországra.
Ezekről nem tájékoztathatják a lakosságot
Csakhogy a bővítési tervekről a város semmilyen előzetes értesítést vagy tájékoztatást nem kapott, nem tárgyaltak erről a város vezetőivel – közölte a polgármester. Kiemelte, hogy az intézmény vezetőjétől korábban kért információkat, de azt a választ kapta, hogy ezekről nem tájékoztathatja a lakosságot, amit abszurdnak tart, hiszen ő a polgármester. Bartos Sándor utalt arra is, hogy a lakosoktól több megkeresést kapott már a fiatalkorú migránsok viselkedése miatt. Nyílt táborról van ugyanis szó, ahonnan a fiatalkorúak bármikor kijöhetnek. Bár este 10-11 óra körül az érintetteknek már az intézmény területén kellene lenniük, többször kapott ezzel ellentétes jelzéseket.
Sőt, Bartos Sándor állítása szerint a gyermekotthonon belül több atrocitás, verekedés is történt, de ezeket szavai szerint „eltussolják”. Olyan ez, mint „város a városban”, az ominózus területnek még az irányítószáma is más – tette hozzá a polgármester, aki nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy tüntetni fognak a kialakult helyzet, illetve a bővítési tervek miatt.
Az ügyben kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hiszen hozzájuk tartozik a fóti intézmény, de a tárca napok óta nem válaszol megkeresésünkre.
Az államtitkár beismerte
Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár ugyanakkor tegnap Röszkén tartott tájékoztatóján megerősítette a táborbővítéssel kapcsolatos híreket, bár más számokat közölt, mint amiről lapunknak helyiek beszámoltak. Az államtitkár azt mondta, 34-ről kétszázra emelték a fóti befogadóállomás kapacitását, jelentősen növelték a gyámügyi igazgatásban ezen a területen dolgozók és a gyermekvédelmi gyámok számát, és csökkentették az ügyintézési határidőket. Az államtitkár szavai azt jelentik, hogy a fóti tábor kapacitását a hatszorosára növelték anélkül, hogy erről a helyieket megkérdezték volna.
Lapunknak egy nappal korábban helyi lakosok arról számoltak be, hogy tudomásuk szerint már több mint 300 fiatalkorú migránst helyeztek el a fóti gyermekotthonban, és a lehetséges maximális létszámot 600 körülire vitték fel. Úgy tudjuk, a fóti intézményben mintegy 30 magyar fiatal is van, de számuk messze elmarad azokétól a migránsokétól, akik kísérő nélkül érkeztek Magyarországra, és ezek után Fótra kerültek. Arról már Vargha Nóra korábbi balliberális polgármesterjelölt, jelenlegi önkormányzati képviselő beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy régebben a létszám éveken át 20 és 100 között mozgott a táborban, de a jelenlegi helyzetre egyáltalán nincs rálátásuk, konkrétumokat nem közölnek velük.
Polgárőröknek is tilos a bejárás
Koncz János Sándor, az MSZP helyi képviselője lapunknak azt mondta, ő is hallott a tábor bővítésével kapcsolatos hírekről, de hiába helyi képviselő, azt sem tudja, hányan vannak most az intézményben. Sőt azt állítja, a képviselőket már be sem engedik a gyermekotthon területére, ahogy állítólag a polgárőröknek is tilos a bejárás.
Fótra egyébként más magyarországi befogadóhelyről is költöztettek már át migránsokat. A többi között Lázár János körzetéből, Hódmezővásárhelyről, amit tavasszal a Fidesz egyik képviselője azzal magyarázott, hogy „a magyar emberek biztonságérzetét” kell megvédeni. Akkor 16 migráns gyerek került át Fótra.
Nem az első eset
Nem a fóti az első, amikor a kormány a helyiek megkérdezése nélkül dönt a migránsok elhelyezését érintő kérdésekben. Tavaly Martonfán és Sormáson akartak táborokat nyitni, ami tiltakozásokat váltott ki, mivel nem volt előzetes egyeztetés róla. Ahogy a Szentgotthárdra és a Körmendre tervezett sátortáborról sem kérték ki a helyiek véleményét. Az ásotthalmi tranzitzóna esetében pedig – ami végül nem épült meg – ugyancsak a bejelentés napján kapott hírt a polgármester.