Törökország azt kéri a magyar hatóságoktól, hogy számolja fel a Magyarországon működő, állítólag Fethullah Gülen hitszónokhoz köthető iskolákat. A külügyminisztérium megerősítette, hogy diplomáciai kapcsolaton keresztül megkeresték őket. A kormány viszont csak akkor tesz lépéseket, ha bebizonyosodik, hogy az intézmények valóban kapcsolatba hozhatók terroristákkal.
Egy török hírügynökség oldalán jelent meg cikk, amiben Törökország budapesti nagykövete azt kérte a magyar hatóságoktól, hogy intézkedjenek a budapesti alapítványi iskolák ügyében, amelyek az Amerikában élő hitszónokhoz, Fethullah Gülenhez köthetők.
Az ATV Isztambulban lévő riportere szerint Törökországban is úgy tudják, hogy Magyarországon is van, több a hitszónokhoz köthető iskola.
„Isztambulban politikai és gazdasági körök vezetői számára nem kérdés, hogy Fethullah Gülen hitszónok áll a puccskísérlet mögött, ami 2 héttel ezelőtt történt Isztambulban. Akikkel mi tudtunk beszélni, azok úgy vélik, hogy Magyarországon, sőt szerte a világon vannak Gülennek olyan iskolái, ahol egyfajta agymosás folyik, és ez veszélyt jelent a demokráciára, itt Törökországban” – mondta Várkonyi Gyula.
Orosz Béla, az Orchidea Iskolák igazgatóhelyettese azt mondta ma az ATV-nek, hogy semmi közük a török államhoz, és a Magyarországon működő nagykövetséggel sem tartják a kapcsolatot. Hozzátette: ők is a sajtóból tudták meg, hogy róluk szólnak a hírek.
„Minket a mai napig nem keresett senki, és reméljük, hogy erre nem is kerül sor. Elég nonszensznek tartom, hogy egy magyar alapítvány magyar iskoláját egy idegen kormány szólítja föl, hogy zárassák be” – nyilatkozta az iskolavezető.
Zoom
Erdogan és Gülen egy molinón
Az iskolában egyébként összesen 5 török állampolgár dolgozik akik, elmondásuk szerint politikailag nem köthetők Gülenhez. Az intézmény egyik török származású tanára viszont egyet ért Gülen hitvallásával, de ezen kívül nincs más kapcsolatuk.
Az ATV kereste a külügyminisztériumot és az oktatásért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát. Közleményükben azt írták, hogy a török fél valóban megkereste őket, hogy számolják fel a „terrorista szervezetekhez” köthető intézményeket. A magyar hatóságok a megnevezett intézményekkel szemben csak abban az esetben fognak fellépni, ha egyértelműen bebizonyosodik az intézmények és a terrorizmus közötti összefüggés.
Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint ez egy politikai értelemben vett kockázat, jogilag nincs félnivaló. „Amit a török fél jelenleg kérhet, vagy amire felszólíthatja a magyar kormányt, hogy próbálja megtenni azokat a lépéseket, amik ebbe az irányba vezethetnek. Mivel Magyarország nem úgy működik - most még és nem minden elemében olyan -, mint Erdogan Törökországa, ezért közvetlenül a kormánynak ilyen jogosítványa nincsen” – nyilatkozta Lattmann.
(ATV)